Četvrtak, 13 Juna

Evropski komesar za proširenje Varhelji: Prvo povratak u institucije onda novac od EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za proširenje na svom zvaničnomTwitter profilu komentirao je današnju raspravu ministara vanjskih poslova Evropske unije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da je 2021. godina izgubljena za Bosnu i Hercegovinu, sa malim napretkom u 14 ključnih prioriteta na putu EU i rastućim političkim podjelama.

Prvo, radi se na izbornoj i ustavnoj reformi kako bi se osigurala jednaka zastupljenost svih građana, ali rješenje još nije tu. Trebalo bi to hitno pronaći.

Drugo, zemlji su potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi mogla imati koristi od pozitivne agende EU-a, kako kada je riječ o reformama, tako i u implementaciji ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Postavili smo taj plan kako bismo pomogli regionu da smanji jaz u razvoju sa EU-om i oporavkom nakon pandemije. Plan će direktno koristiti građanima Bosne i Hercegovine, pomoći im u razvoju zemlje i pripremiti je za njenu budućnost u EU.

Krajem prošle godine upozorio sam političke lidere da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje da izgubi velike investicije. Pozvao sam predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije, napisao je Varhelji na Twitteru.

Sporazumi sa Evropskom komisijom u vrijednosti od 600 miliona eura mogu doći na red tek nakon povratka u državne institucije i njihovog funkcionisanja u punom kapacitetu, kazao je Varhelji.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.