Utorak, 23 Jula

Erdoganov miting u Sarajevu Bošnjacima može donijeti samo političku štetu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Miting Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u sarajevskoj Zetri može donijeti političku korist samo Erdoganu i njegovim političkim sljedbenicima na predstojećim izborima u Turskoj te SDA-u, ili preciznije, porodici Izetbegović u Bosni i Hercegovini.

Iako je kritizere vrlo agresivne medijske promocije politike i lika turskog predsjednika, turskog jezika i Turske kao bošnjačke „druge majke“, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao „iskompleksiranim Bošnjacima koji ga ne vole“, suština neljubavi „iskompleksiranih Bošnjaka“ je što od favoriziranja turskog mentorstva, Bošnjake, posebno na evropskom putu, može samo zaboljeti glava.

Pod skrbništvom druge majke

Ravnodušnost spram politike Turske nisu kompleksi već stav. Stav nakon lošeg iskustva u BiH koje je donijelo i dalje nosi licitiranje s rezervnim domovinama.

Činjenica je da je Erdogan predsjednik velesile, države čija je prosječna godišnja stopa rasta među najvišim u Evropi i svijetu.

Hvale je vrijedan odnos Turske spram tri miliona muslimanskih izbjeglica o kojima su skrbili ili skrbe. Ali zahvalnost ne mora biti potpuno predavanje Bošnjaka BiH na političku skrb Turskoj.

Ako pogledamo političke i ekonomske pokazatelje za ili protiv, malo je čvrstih argumenata za vrlo agresivno veličanje turskih uspjeha u Bosni i Hercegovini.

Ekonomske statistike su neumoljive i ruše mitove koji se o turskoj pomoći BiH grade. A brojke kažu da je tokom 2017. godine čak sedam država imalo veći obim trgovačke razmjene sa BiH u odnosu na Tursku: Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Kina.

Izvoz FBiH u Tursku prema podacima Federalnog zavoda za statistiku čini samo 2,7 posto ukupnog izvoza, dok istovremeno uvoz iz Turske čini  4,7 posto uvoza.

Kad su u pitanju strana ulaganja, Turska nije u deset najvećih  investitora u poslijeratnom periodu.

Obećanje da će prijateljska Turska finansirati gradnju autoputa Sarajevo – Beograd je hvale vrijedno, ali do danas nam nije predočeno na koji će se način to uraditi, kreditima ili donatorskim sredstvima te po kojoj cijeni finansijskoj, ali i političkoj.

Želi li se uputiti poruka Srbima i Hrvatima u BiH i susjedstvu, kako i Bošnjaci imaju „zaleđinu“, ta poruka nije u duhu uvažavanja već prije svega produbljivanja straha i nepovjerenja, a u krajnjem slučaju nije ni istina.

Turska ni približno nije Bošnjacima što je Srbija Srbima ili Hrvatska Hrvatima.

Stoga će održavanje predizbornog skupa Unije evropskih demokrata Turske (UEDT) u Sarajevu, koji se smatra centralnim stranačkim skupom za tursku dijasporu uoči vanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj zakazanih za 24. juni, donijeti Bošnjacima više štete nego koristi kako po odnose unutar BiH, tako i u odnosima sa dokazanim prijateljima, Njemačkom, Austrijom i SAD-om. Istaknimo ovdje da su Njemačka i Austrija zabranile održavanje turskih predizbornih skupova na svom teritoriju.

Zato je SDA, odnosno Izetbegović, mada narodi u ovoj zemlji od toga nemaju koristi, pokazao širom otvorena vrata BiH za Erdoganov skup.

U konstelaciji svjetskih snaga, Bošnjacima se ova arogancija može obiti o glavu, te bi mogli postati kolateralna šteta u podkusurivanju velikih igrača na globalnoj političkoj sceni.

Politički nepromišljeno svrstavanje

Bošnjački narod niti je jedinstven, niti jak, a tome je itekako doprinijela neravnopravnost kod raspodjele javnog novca koji je između ostalih provodila SDA kao stranka s najduljim kontinuitetom u vlasti.

Bošnjaci u svjetskim i evropskim okvirima imaju poziciju žrtve teritorijalnih pretenzija susjednih država i takav status, nažalost, donosi više koristi nego što bi bilo svrstavanje i pozicioniranje u savremenim geopolitičkim odnosima u svijetu, pogotovo što svrstavanje uz jedne po automatizmu znači manjak suosjećanja kod drugih.

Megafon.ba

Dijeli.

2 komentara

  1. Redzo Alihodzic na

    Bilo sta Bpshnjacko vodjstvo da uradi treba syrepiti od drugih u Evropi koji su ocevici masakra.nad Boshnjacima. Kukavice nisbtavila. Niko ne velica SDA ali.je Turska prijateljski odtedjena prema dvima na.Balkani Stbima Hrvatims i Boshnjscima. Erdogan ne valja kvaxi profesorima i akafemivima koji pishu nsucne.tadove i obkavljuju u Xagrebi i Beogradu a poz?ato je kakvi tadovi prolsze. Lakse je to nego uciti Engleski ili Nkemacki i posati radove koji ce imati i sadrzaj a ne samo pamflet protiv Bosanske Drzavnosti.

  2. Zasto posjetu ne posmatrati kroz prizmu dobrih odnosa koje u poslednje vrijeme razvijaju Ankara i Moskva , i odnosa ili vise simpatija koje gaji manji BH entitet prema Putinu i iskoristiti kao bazu za stvaranje dijaloga koji bi mogao u ovoj zemlji ici u jednom smjeru i konacno pokusati napraviti neku korist za sve . A pitanje eventualne stete ili koristi ne posmatrati iskljucivo kroz pripadnost odredjenoj politickoj stranci

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.