Petak, 14 Juna

Elektroprivreda BiH: 7,8 miliona KM zaštitarskoj agenciji u vlasništvu federalnog zastupnika Eldina Vrače

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od prvog marta posao fizičkog osiguranja podružnica distribucije, te transfera novca u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, obavlja zenička Agencija za zaštitu  ljudi i imovine „AE Sigurnost“. Posao vrijedan 7.811.925 KM sa PDV-om potpisali su 18. februara, a podrazumijeva zaštitarske usluge od 1. marta 2019. do 28. februara 2022. godine.

Fizička zaštita, ugostiteljstvo, gradnja, politika

Vlasnik agencije koja je sklopila ugovor sa javnim preduzećem Elektroprivreda je zenički biznismen i političar, Eldin Vrače, aktuelni šef Kluba zastupnika Nezavisnog bloka (NB) u Parlamentu Federacije BiH. Vrače je inače predsjednik političke stranke Snaga centra, a na proteklim izborima bio je nosilac liste koalicije Nezavisni blok – Snaga centra za federalni Parlament.

Podsjetimo, kada je krajem januara ove godine iz SDA saopćeno da su predsjednici klubova zastupnika ove stranke i Nezavisnog bloka (NB), Asim Sarajlić i Eldin Vrače, potpisali koalicioni sporazum o saradnji i zajedničkom djelovanju u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uslijedila je oštra reakcija predsjednika NB-a Senada Šepića.

Šepić je za medije izjavio da Nezavisni blok nije potpisao nikakav ugovor sa SDA niti će to učiniti u budućnosti. Kazao je da je Vrače član Snage centra, te da je samo bio nosilac liste NB-a i da će se vidjeti kasnije o kakvim se eventualno obećanjima i benefitima radi, navodno obećanim u zamjenu za saradnju sa SDA.

Vrače je tada javno demantirao medijske napise o mogućoj vezi politike i posla koji je dobio od Elektroprivrede.

Od marta firma u vlasništvu Vrače ima unosan posao s javnim preduzećem na čijem je čelu kadar SDA, Bajazit Jašarević, iako je Vrače dvije, tri godine ranije tvrdio da mu poslovanje u Zenici opstruiraju upravo pojedinci bliski SDA, kako je naveo tada u otvorenom pismu javnosti: „iz čiste obijesti lokalnog moćnika tada vladajuće, SDA stranke“.

„Primoran sam, nakon tri godine ćutnje, da se javno oglasim, te javnosti saopćim sa kojim ucjenama, prijetnjama, ultimatumima i podvalama se susrećem kao vlasnik preduzeća koje upošljava stotinu radnika“, pisao je Vrače u oktobru 2017. godine nakon najave da će mu biti srušen dio objekta kafea Carpe Diem, čiji je također vlasnik. Kada je bašta kafea srušena, Vrače, čija stranka Snaga centra u Zenici ima šest vijećnika u Gradskom vijeću Zenice, za sve je optužio gradonačenika Fuada Kasumovića.

Međutim, već u februaru 2018. godine je upravo firma u vlasništvu Eldina Vrače dobila posao rekonstrukcije Gradske kafane u Zenici. Dovodilo se to u vezu sa naprasnim rađanjem „političke ljubavi“ Vrače sa zeničkim gradonačelnikom Kasumovićem. Vrače je i to javno demantirao.

Megafon.ba 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.