Subota, 22 Juna

Elektronske zdravstvene knjižice uskoro i u Tuzlanskom kantonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bez čekanja i gužvi tokom ovjere zdravstvenih knjižica, odlazaka ljekaru zbog recepta ili čekanja na uputnice za ljekarske preglede.

Autor: Mediha Tabaković

U Tuzlanskom kantonu počela je implementacija projekta elektronskih zdravstvenih knjižica. Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZO TK) potpisali su ugovor o nabavci softvera za integrisani informacioni sistem.

Ukupna vrijednost projekta je 9,2 miliona KM.

SVE NA JEDNOM MJESTU

Riad Kurtalić, portparol  Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kazao je za megafon da se prvi koraci očekuju već u narednih 60 dana, a da se implementacija cijelog projekta očekuje do kraja 2022. godine.

„Mi smo 7. marta potpisali ugovor za implementaciju, odnosno nabavku softvera za integrisani informacioni sistem. Ovaj sistem se dijeli na pet etapa, počevši od elektronske kartice od kartona, dijagnostike, laboratorije, uvezivanja osiguranih lica.

Riad Kurtalić, portparol ZZO TK (Foto: S.M./Megafon)

Ono što su naša očekivanja i predviđanja jeste da se u prvih 60 dana riješe dvije faze, odnosno, elektronska zdravstvena legitimacija i e-recept, a ostale faze očekujemo da budu završene najdalje do godinu dana. U suštini, ono što je naš cilj je da u 2022. godini završimo sve planirane etape tako da naša osigurana lica imaju jedistven informacioni sistem na području Tuzlanskog kantona koji će zamijeniti gužve i duga čekanja“, kazao je Kurtalić.

Na ovaj način, odnosno, implementacijom navedenog projekta, građanima Tuzlanskog kantona biti će znatno olakšano liječenje i način liječenja u zdravstvenim ustanovama, bez prikupljanja brojnih potrebnih papira. Elektronskim putem bit će sve dostupno na jednom mjestu te će osiguranici moći da potraže usluge bilo gdje.

„Sve će biti uvezano na jednom mjestu, u suštini cilj je da se izbaci papir iz upotrebe i da sve bude elektronski. Kada se osigurano lice javi svom ljekaru on će ga uvesti u zdravstveni karton, ukoliko postoji terapija propisat će mu se terapija, neće se više izdavati recepti nego će osigurano lice ići u apoteku, ponovo dati svoju elektronsku zdravstvenu legitimaciju i tamo će već biti upisana terapija i izdat će mu se lijek“, istakao je Kurtalić.

U elektronskoj zdravstvenoj legitimaciji, kako Kurtalić navodi, bit će uneseni podaci o doprinosima, da li je osigurano lice oslobođeno participacija ili nije i svi parameti koji ce biti uneseni u njegov ID broj.

Što se tiče zdravstvenih ustanova one će biti u obavezi da se podaci unesu u karton, da ukoliko se lice bilo gdje javi za pružanje usluge, da ti podaci budu svi na jednom mjestu.

„Također i dijagnostika će biti po istom principu, osigurana lica neće morati predavati papire odnosno uputnice za CT, oftamologiju, PAPA test i slično, sve će biti elektronski i uvezano. U suštini, implemetacija informacionog sistema Tuzlanskog kantona je jako bitan segment u razvoju ovog kantona i možemo reći da je projekat koji implementiramo jedan od ključnih faktora u TK i ponosimo se potpisvanjem ugovora“, kazao je Kurtalić za naš portal.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.