Petak, 14 Juna

Eichhorst: Žalimo što nije došlo do dogovora, ponovo je sve na liderima ove zemlje, ali izbori se moraju održati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst potvrdila da su pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, reformi Ustava Bosne i Hercegovine u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu propali.

Ona je kazala kako se ipak izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati i da građani imaju pravo izaći na birališta.

Kazala je da se na pregovorima razgovaralo o modelu izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije.

– Politički subjekti po prvi put od Daytona su razgovarali o pitanju funkcionalnosti FBiH, utvrđivanju mehanizma deblokada, načinu imenovanja delegata Doma naroda FBiH. Mi nemamo sumnje koliko su ova pitanja teška i koliko je teško doći do dogovora.

I parlamentarne stranke su bile pozvane da razgovaraju, međutim, neki su donijeli odluku da neće učestvivati u pregovorima. Stranke koje su učestvovale u ovim pregovorima nisu postigle saglasnost, nažalost šansa je propuštena. Sva pitanja su iscpljena, nema konsenzusa – kazala je Eichhorst i dodala:

– Što se tiče provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, ova zemlja ima obavezu to da uradi. Moram kazati kako je bilo dosta iskoraka u vezi sa modelom dva člana Predsjedništva sa područja FBiH, razgovarano je i o funkcionalnosti FBiH. Politički lideri jesu usaglasili mehanizme deblokade kod imenovanja Vlade FBiH i imenovanja članova Ustavnog suda, ostala je sporna nadležnost Doma naroda, izbora delegata u Domu naroda.

Dodala je da je prisutno neslagaje stavova HDZ-a i SDA.

– Mi kao medijatori smo iscrpili sve da dođe do konsenzusa. Ovo predstavlja gubitak prilike da se riješe pitanja koja su mogla približiti BiH Evropskoj uniji. To se događa kada se fokus stavlja na kratkoročne umjesto dugoročnih prespektiva građana. Mi kao medijatori možemo izraziti žaljenje.

Sa ovakvim promjenama bila je prilika da se iskaže spremnost za kompromis i postizanje konsenzusa. Time smo iscrpili svoje mogućnosti i dalje je na domaćim liderima. Ključno je da se održe predstojeći izbori, građani imaju pravo da izađu na birališta, Evropska unija će na tome insistirati – poručila je Eichhorst.

(Izvor: Faktor)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.