Subota, 22 Juna

Država prošle godine naplatila 1,5 miliona KM od građana koji se odriču državljanstva BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skoro četvrtina ukupnih prošlogodišnjih prihoda Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od konzularnih usluga (6.230.220 KM) odnosi se samo na prihode od zahtjeva za prestanak državljanstva i prihode od izjava za odricanje od državljanstva.

Megafon.ba

Osim povremenih projekata zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, nema sistemskog odgovora na dugogodišnji zabrinjavajući trend odlaska ljudi iz zemlje, koji podrazumijeva ozbiljniju ulogu zaknodavaca, institucija čiji je posao osigurati nove investicije ali i garanciju poštivanja ljudskih prava.

Dok građani odlaze, država zarađuje

Takav anemičan stav države prema ovom problemu samo dodatno motivira ljude, posebno mlade, da posao i novu adresu stanovanja potraže van granica Bosne i Hercegovine. Mnogi na taj put odlaze bez namjere da se ikada vrate i uz to se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine.

Da priča bude još apsurdnija, država na tome godinama i zarađuje.   

Prema podacima Ureda za reviziju institucija BiH, skoro četvrtina ukupnih prošlogodišnjih prihoda Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od konzularnih usluga (6.230.220 KM) odnosi se samo na prihode od zahtjeva za prestanak državljanstva (754.604 KM) i prihode od izjava za odricanje od državljanstva (683.393 KM).

Ukupno je 1.437.997 KM država Bosna i Hercegovina naplatila od taksi za pomenute dokumente.

Riječ je samo o 2020. godini.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.