Četvrtak, 20 Juna

Država na čekanju: Parlament BiH i Vijeće ministara drugu godinu mandata skoro da ne rade

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, prema najavama predstavnika MMF-a i domaćih vlasti, kreću pregovori o novim kreditnim zaduženjima naše zemlje, pa je očekivano da će se tada napokon aktivirati i državna vlast, koja skoro da ne radi od početka godine.

(Ne)rad državnih parlamentaraca i ministara je u sjeni drugih događaja mjesecima jer je javnost fokusirana na zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa a potom i na predizborne aktivnosti, odnosno, rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Samo nužne sjednice

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija (SNSD), oporavlja se nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus. Međutim, postoje zakonske procedure unutar Vijeća ministara te alati uz pomoć kojih i u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije Vijeće može nesmetano funkcionirati.

Pa ipak, u novembru je Vijeće održalo samo tri sjednice, i to hitne, telefonske.

U oktobru su bili i aktivniji, sa šest sjednica od kojih su tri, također, bile vanredne.   

Državni parlamentarci su, reklo bi se,bili još manje aktivni.  

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Nikola Špirić (SNSD), sazvao je 13. sjednicu Doma naroda za 24. novembar 2020. godine. Prethodno je ovaj Dom zasjedao prije mjesec i po.

Predstavnički Dom je zasjedao 14. oktobra a najave nove sjednice još nema.

Jednako je tako protekla i 2019. godina. Podsjetimo, nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini, u oktobru 2018. godine, uslijedilo je turbulentno i dugotrajno (i tokom 2019. godine) formiranje vlasti na državnom nivou.

Za to vrijeme na državnom nema zastoja u izdašnim javnim nabavkama, posebno IT opreme, a državni parlamentarci, odnosno, ministri u Vijeću ministara BiH, nesmetano primaju svoje jednako visoke plate.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.