Četvrtak, 13 Juna

Drastičan rast novozaraženih koronavirusom od početka predizborne kampanje u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U cijelom svijetu bilježi se rast novooboljelih od koronavirusa, međutim, ovaj nepovoljan trend je u BiH posebno pojačan od početka predizborne kampanje. Samo od 16. oktobra do danas (17 dana) zaraženo je 37 posto od ukupno oboljelih od početka pandemije!  

Autor: Megafon.ba

Od početka predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, 16. oktobra, novooboljelih od koronavirusa do danas je registrirano 19.424 u cijeloj zemlji.

Prema evidenciji Megafon.ba o epidemiološkoj situaciji u BiH od proglašenja pandemije, 16. oktobra je bilo registrirano 32.845 osoba zaraženih virusom Covid -19. S današnjim danom je taj broj porastao na 52.269. Razlika koju smo naveli na početku teksta predstavlja 37 posto od ukupno oboljelih od početka pandemije.

Ko je kriv, virus, građani ili političari

Dakle, samo za 17 dana novooboljelih je trećina od ukupnog broja potvrđenih slučajeva od početka pandemije.  

U bh. entitetu Republika Srpska razlika u broju oboljelih u 17 dana je 7.597 što je 40,5 posto, u Federaciji BiH je razlika 11.593 što je 35,2 posto a u Brčko Distriktu je 234, što je procentualno 40,3 posto od ukupno oboljelih od početka pandemije.

Podaci su korišteni iz svakodnevnih evidencija Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko Distrikta.

Istina, u cijelom svijetu bilježi se rast novooboljelih, što je prema tvrdnjama stručnjaka posljedica oslabljenog imuniteta stanovništva usljed talasa sezonske gripe ali i zbog nepoštivanja mjera prevencije propisane građanima.

Međutim, u Bosni i Hercegovini se porast oboljelih poklapa i sa periodom intenzivne predizborne kampanje tokom koje svakodnevno svjedočimo masovnim međusobnim kontaktima političara sa građanima, na stranačkim skupovima, tokom uličnih šetnji ili razgovora koje političke stranke i njihovi kandidati organiziraju sa građanima na info pultovima postavljenim uglavom u prometnim gradskim centima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.