Ponedjeljak, 27 Maja

Dozvola za uvoz preostalih 20 respiratora važi do 27. maja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M. Varga

Preostalih 20 respiratora iz Kine još uvijek nije stiglo u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Federaciju BiH. Riječ je o dijelu nabavke ukupno 100 respiratora, plaćenih 10,5 miliona KM. Procedurom nabavke bavi se Tužilaštvo BiH.

Pod istragom Tužilatva BiH

Podsjetimo, u jeku pandemije koronavirusa Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je za nabavku ovlastila firmu „F.H.Srebrena malina“ d.o.o., vlasnika Fikreta Hodžića.

Prva isporuka (80 respiratora) stigla je u Sarajevo 25. aprila. U međuvremenu se ispostavilo da je riječ o brojnim neregularnostima koje istražuje Tužilaštvo BiH jer navedena firma, osim što u momentu odabira nije bila u Registru veletrgovaca medicinskim sredstvima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nije imala ni neophodno iskustvo u radu sa medicinskom opremom.

Predmet istrage je i zakonitost procedure nabavke i usklađenost sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Firma „F.H. Srebrena malina“ je dobila saglasnost za hitan uvoz dva dana nakon isporuke respiratora na Sarajevski aerodrom, odnosno, 27. aprila.

Pristigli respiratori ne zadovoljavaju uslove za korištenje u intenzivnoj njezi za liječenje oboljelih od COVID -19 pa je otvoreno i pitanje zašto su respiratori uopće nabavljeni.

Saglasnost za uvoz ovih respiratora traje 30 dana i rok za uvoz ističe 26/27. maja 2020. godine.

Nabavljeni respiratori ACM812A ne nalaze se u Registru medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.