Utorak, 23 Jula

Dok cijeli svijet brine zbog pandemije Čović se pojavi samo kad se spomenu izborne promjene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ključne institucije u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH nadležne za finansije, zdravlje i civilne poslove, kontroliraju kadrovi HDZ-a BiH. Inače, ništa u državi nije moguće bez Čovića i njegovih parlamentaraca i ministara, raspoređenih na svim nivoima vlasti. Pa ipak, lider HDZ-a BiH, niti jednim potezom, izjavom, ohrabrenjem ili slično, ni zbog svojih glasača, nije pokazao brigu ni ambiciju da pomogne u nabavci vakcina ili na drugi način.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Dosta se narodne žuči izlilo po vlastima na svim nivoima za trajanja pandemije. S pravom. Ljudi umiru, obolijevaju, ostaju bez posla a političari tek razgovaraju kako će nabaviti vakcine.

Ne znamo kad će pandemiji doći kraj, ne znamo ko će živ i zdrav dočekati 2022. godinu a većina političkih predstavnika, bez trunke morala, ignoriraju aktuelne probleme i bave se narednim općim izborima u BiH (2022. godine).

Privilegije bez odgovornosti

Kriterij političke podobnosti kao eliminatoran za resor i fotelju, bez uvjetovanja sposobnosti, znanja iz određene oblasti, poduzetnosti, stigao je na naplatu u najgorem trenutku. Treba hitno djelovati i to na načine koji izlaze iz okvira učmale osmosatne dužnosti funkcionera a ispostavilo se da mnogi ne znaju precizirati ni šta im je resor.

U narodu se za takve kaže, pogubili se. Bio bi to najbliži opis većine političkih ličnosti u BiH ali ih to ne amnestira od odgovornosti.

Vide to i sami ali umjesto prilike da poprave što se može, tonu sve dublje, lažu, obećavaju, svaljuju krivicu na druge.

Ima doduše i onih koji to ne rade.

Ne radi se o političkoj korektnosti. Prije bi se reklo da ne žele da skreću pažnju na sebe. Zato ih niko ni za šta i ne pita. Dakle, niko ih ni za šta i ne krivi. A zbog političke uloge i kontrole resora u državi i drugim nivoima vlasti, snose veliku odgovornost.

Dragan Čović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hrcegovine, lider HDZ-a BiH, bez čijih parlamentaraca i ministara u državoj i federalnoj vlasti ništa u ovoj zemlji nije moguće, za vrijeme pandemije u BiH pojavi se u javnosti s vremena na vrijeme, ali isključivo kada se govori o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Nema Čovića u raspravama o nabavkama vakcina i drugih medicinskih sredstava što bi svakom ko sudjeluje u vlasti, kreira zakone i odlučuje o sudbinama ljudi, u ovom periodu trebalo da bude prioritet nulte kategorije.

Dragana Čovića tada nema u medijima, nema ga u javnosti da ohrabri građane, pa ni svoje glasače, da sugerira svojim kadrovima u institucijama da je briga o nabavci vakcina prioritetan posao.

Bar tako je bilo do sada – Čović se pojavi samo kad neko spomene izborne promjene.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.