Utorak, 23 Jula

DODIKOV PLAN B: Za Predsjedništvo koje države se kandidira?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj- Kušljugić

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u Beogradu održao predavanje studentima Fakulteta političkih nauka o temi “Dejtonska Republika Srpska danas i perspektive razvoja u kontekstu aktuelnih međunarodnih odnosa”. Pa se govoreći o RS-u našlo prostora i da spomene svoju kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. Pa je opet relativizirao državu i opisao je tek kao „pomoćno sredstvo“ u očuvanju RS-a, kazavši studentima „kako se kandiduje da bi popravio položaj Srpske“.

Ponekad bi navratio „dole“

BiH je „sastavljena“, nije država, pokazat će Dodik svoju „umješnost“ s rečeničnim kontrukcijama kada opisuje zemlju u kojoj živi, u kojoj odlučuje, i u kojoj se bogati.

Ponovio je beogradskim studentima i raniji stav da će ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH, „sjediti u Istočnom Sarajevu, koje pripada RS-u. Ne mogu da kažem da nekada neću sići dole, ali ako to bude, to će biti minimalno vrijeme“, samouvjereno je kazao.

Nije to ništa, Dodik opet priča, tako bi se ocijenile reakcije u bh. političkoj javnosti na Dodikove stavove, jednako kao i nakon njegovih bombastičnih izjava početkom godine o „velikoj ideji  da Srbi na ovoj strani Drine uspostave svoju državu“. Jednako su retorički žestoke ali praktično i institucionalno mlake reakcije uslijedile i na više puta ponovljene najave raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj.

Nisu ovakvi Dodikovi stavovi novina, ni za vrijeme predizborne kampanje ali i inače, ali pošto se kandidira za najvišu funkciju u izvršnoj vlasti države koju opisuje kao državu „koja neće opstati“, onda nema mnogo opcija – odgovora na pitanje zašto se onda uopće kandidira za Predsjedništvo BiH?

Dok „desnica“ i „ljevica“ u Federaciji troši energiju oko kandidata čak i u svom taboru, na diskreditaciju političkih rivala, pečenu janjad i infiltrirane spavače iz rivalskih stranaka, Dodik iznosi svoje planove.

Dvojica na jednog

Ako Dodik uđe u Predsjedništvo mnoga su mu vrata otvorena jer će imati i koalicionog partnera u Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u, a čak i da Čović ne bude u Predsjedništvu, s obzirom na ustavnu i izbornu strukturu BiH, imat će uticaj na donošenje najvažnijih odluka u Federaciji, odnosno, državi.

Domaći političari i predstavnici Međunarodne zajednice i Evropske unije u BiH mogli bi nas vratiti na kurs jačanja države, ali jedni imaju stav „ma Dodik samo priča“ a drugi „sami rješavajte svoje probleme“.

Pa ako Dodik osvoji mandat u državnom Predsjedništvu, ko će nam reći  da sve neće biti baš onako kako priča?

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.