Ponedjeljak, 26 Februara

Dodik prijeti da će RS ići svojim putem 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodik je za medije u RS-u izjavio da bi NSRS u ponedjeljak mogla odlučiti i o poništavanju ranije datih saglasnosti za prenošenje nadležnosti sa entiteta na državu vezanih za vojsku, indirektno oporezivanje i VSTV

Autor: Megafon.ba

Zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska danas su odlučili da predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.   

Ili odlaze strane sudije ili nema BiH

Ovu je informaciju medijima saopćila predsjednica RS-a Željka Cvijanović ( SNSD) a nedugo nakon toga planove zvaničnika iz RS-a potvrdio je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSN). Kazao je da neće odustati od zahtjeva i najavio prve korake.

„U ponedjeljak ćemo na NSRS to definitivno i potvrditi, ali i donijeti nekoliko odluka. Smatramo da treba da izađu sudije iz Ustavnog suda. Ako ne izađu, onda će NSRS, koja ih je imenovala, donijeti odluku da ih povlači. Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa“, kazao je Dodik.

Pozivajući se na SRNA-u, na web portalu RTRS-a objavljena je izjava Dodika u kojoj osim bojkota rada u državnim institucijama nesudjelovanjem u odlučivanju, prijeti i radikalnijim koracima.

„Narodna skupština Republike Srpske će odlučiti da poništimo i povučemo sve naše saglasnosti, a to su tri. Skupština može donijeti odluku da uđemo u proces povlačenja saglasnosti. Ukoliko se odlučimo za tako nešto, mi ćemo to donijeti. Možda donesemo odluku o formiranju Vojske Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Dodik je u istoj izjavi kazao da bi Skupština RS-a mogla i da zabrani Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da ulazi na teritoriju RS-a bez saglasnosti republičkih organa.

Naveo je da će predstavnici RS-a u institucijama BiH biti do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost dogovora, te poručio da će RS ići svojim putem.

„Rješenje će biti da će Srpska ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na svojoj teritoriji. Republika Srpske ima sve elemente države – svoje institucije, svoj narod, i to nije kršenje Dejtona“, prenosi RTRS.

Nakon današnje najave iz RS-a uslijedile su brojne reakcije.

Iz OHR-a kažu da odluku još nisu vidjeli te podsjećaju da je Ustavni sud „kamen temeljac na kojem počiva ustavni temelj BiH“. O konkretnom slučaju u odgovoru za portal Klix dali su dosta opreznu reakciju.

“Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru. Očekujemo od svih političkih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Evropi”, navodi se iz OHR-a.

„U skladu sa Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH predviđeno je Ustavom. Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa“, poručeno je iz OHR-a.

Ambasada SAD: Ustavni sud konačni autoritet

Iz Ambasade SAD u BiH su za medije kazali da će se detaljnije oglasiti nakon što budu imali više informacija o svemu ali naglasili daje „Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje a šta ne propisuje“.

Žestoke reakcije iz Republike Srpske, odnosno Milorada Dodika koje se tiču Ustava BiH uslijedile su nakon što je prije nekoliko dana Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a te utvrdio da je poljoprivredno zemljište u ovom bh. entitetu vlasništvo isključivo Bosne i Hercegovine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.