Četvrtak, 13 Juna

Do 11. marta bit će poznato ko, kada i pod kojim uvjetima će direktno nabaviti 400.000 doza vakcina za Federaciju BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici formirala Ad hoc tim za pregovore o nabavci vakcina protiv COVID-19 za Federaciju BiH. Zadatak tima, na čijem je čelu Davor Pehar, inače direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, je da do četvrtka 11. marta do 10 sati, za sjednicu Vlade dostavi nacrt ugovora o nabavci.

U dokumentu će biti precizirana ukupna cijena nabavke, dobavljač, proizvođač, tip vakcine i količina.

Kako je nakon sjednice kazao federalni premijer Fadil Novalić, nabavka ne može biti veća od 400.000 doza vakcina a razlog je što, kako je pojasnio Novalić, ne treba zanemariti vakcine koje očekujemo od COVAX-a i EU mehanizma.

Drugo ograničenje je, pojasnio je Novalić, da cijena ne može da bude iznad 12 miliona KM jer toliko ima novca u budžetu koji se može na zakonit način angažirati.

Vladi se do sada javilo sedam kompanija koje smatraju da mogu nabaviti vakcine.

Članovi tijela za nabavku vakcina su, osim dr. Pehara, i Sanja Čustović (Ministarstvo zdravstva FBiH), Vesna Alagić (Ministarstvo zdravstva FBiH), Mirsad Kacila, (Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH), Sanja Škuletić-Malagić (šefica kabineta premijera KS), Alma Kadić (pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu u KS), Blaško Topalović (Zavod za javno zdravstvo TK) i Svjetlana Grgić (specijalistica infektologije iz HNK).

(Izvor: FENA Live)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.