Subota, 22 Juna

Direktorima javnih ustanova i preduzeća u KS i nakon mandata osiguran dobro plaćen posao

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktorima javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo, pokazala je analiza Ureda za borbu protiv korupcije, nezakonitim ugovorima o radu, osigurane visoke pozicije i plate i nakon isteka ugovora o radu.

Autor: Maida Varga

Pod lupom istražitelja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, u nedavno objavljenoj “Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru u KS”, bili su i ugovori o radu s direktorima u 30 javnih ustanova iz oblasti rada i socijalne politike, zdravstva te javnih preduzeća iz oblasti privrede i komunalne infrastrukture.

U 14 institucija, navedeno je u Analizi kao nepravilnost, direktorima je mimo propisa, ugovorima o radu omogućeno da i nakon isteka ugovora budu raspoređeni na radno mjesto u toj ustanovi u rangu ranijeg angažmana.

NIŠTA MANJE OD POZICIJE SAVJETNIKA DIREKTORA

S obzirom na to da nosioci tih javnih funkcija imaju ugovor na određeno vrijeme, prijem nakon zavšenog mandata podrazumijevao je zaključenje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, što je protivno Uredbi o prijemu u radni odnos, gdje je definisan postupak prijema i obavezno objavljivanje javnog konkursa. 

U Uredu ističu da ne postoji pravni osnov po kojem je ovo pravo dato te je ovakvo postupanje protivno Uredbi o prijemu u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama na teritoriji KS, Grada ili općine, u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač KS, općina ili Grad, čiji je kapital veći od 50 posto.

Ove su nepravilnosti, prema nalazima Ureda, praktikovane u KJP Poljoprivredno dobro Butmir d.o.o Sarajevo, KJP Veterinarska stanica d.o.o Sarajevo, JU Zavodu za sportsku medicinu KS, JU “Dom zdravlja KS, JU Zavod zdravstvenog osiguranja KS, JU Apoteke Sarajevo, KJKP Tržnice pijace d.o.o Sarajevo, KJKP Toplane d.o.o Sarajevo, KJKP Park, kao i u pet ustanova iz oblasti rada i socijalne politike.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS su, pored obaveznog zapošljavanja u toj ustanovi, ugovorom osigurali i primjenu koeficijenta složenosti posla, minimalno u rangu savjetnika ili pomoćnika direktora za što, navode u Uredu za borbu protiv korupcije, ne postoji pravni osnov.

Nepravilnost koja se odnosi na pravo na otkazni rok i otpremninu, uočena je u osam ustanova. Između ostalih u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, JU Zavodu za sportsku medicinu KS, JU “Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu, JU Apoteke Sarajevo, KJKP Pokop, kao i u nekim ustanovama iz oblasti rada i socijalne politike.

U ugovorima se pozivaju na Zakon o radu (Glava XI Zakona koja se odnosi na prestanak radnog odnosa i uvjete i prava), međutim, u Uredu tvrde da se navedene odredbe Zakona o radu ne mogu primijeniti na direktore i vršioce dužnosti direktora.

U JU Apoteke Sarajevo direktorima je omogućeno da nakon isteka ugovora o radu imaju pravo na otpremninu u vrijednosti šest plata.

U slučaju razrješenja nezakonitim putem ili nepostizanja očekivanih rezultata usljed objektivnih okolnosti, iznos naknade zavisi od perioda razrješenja. Ako je do razrješenja došlo prije isteka 24 mjeseca od imenovanja, pravo na osnovnu  platu će ostvarivati minimalno 12, a maksimalno 24 mjeseca nakon razrješenja.

Ako je do razrješenja došlo nakon 24 mjeseca od imenovanja, pravo na osnovnu platu će ostvarivati minimalno 6 mjeseci, a maksimalno 12 mjeseci nakon razrješenja.

RUKOVODEĆA POZICIJA BEZ STRUČNE SPREME

Uočeno je i da je u tri institucije ugovor o radu sa v.d. direktora potpisan dva puta sa istom osobom. Takva nepravilnost, navodi se u Analizi, nema pravni osnov.

U JU Terapijska zajednica Kampus KS  ugovorom sa v.d. direktora nije ispoštovan uslov o stručnoj spremi što je u suprotnosti sa članom 66. i 67. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Sve nezakonitosti, navodi se u Analizi Ureda za borbu protiv korupcije KS, nanose štetu Budžetu Kantona Sarajevo.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.