Utorak, 23 Jula

DAN BIJELIH TRAKA: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana – obilježili ih pa ubili

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Posljednji dan maja se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3.176 Bošnjaka i Hrvata, građana Prijedora, ubijenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prijedorčani ali i brojni drugi građani širom BiH, odat će počast ubijenim i ponovo ukazati na činjenicu da lokalna vlast u Prijedoru nikada nije podržala obilježavanje Dana bijelih traka.

Osporavanje gradnje spomenika ubijenoj djeci

Još nema saglasnosti ni za izgradnju spomen-obilježja za 102 djece ubijene u Prijedoru tokom agresije na BiH.

Bijele trake simbol su jednog od nastravičnijih i najmasovnijih ratnih zločina počinjenih na evropskom tlu. Srpske vlasti su 31. maja 1992. godine putem javnog radija naredile da nesrpsko stanovništvo obilježi kuće bijelim plahtama, a da pri izlasku iz kuća na ruke vežu bijele trake, kako bi ih lakše raspoznavali među  srpskim stanovništvom.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.176 ljudi, većinom bošnjačkih civila. Posmrtni ostaci velikog broja ubijenih do danas nisu pronađeni.

S prijedorske regije je u istom periodu protjerano najmanje 50.000 ljudi.

Kroz zloglasne logore Keraterm, Trnopolje, Omarska i desetine drugih zatvora za Bošnjake i Hrvate na ovom području, prošlo je najmanje 30.000 djece, žena i muškaraca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.