Petak, 14 Juna

Dan bijelih traka: 102 bijele ruže za ubijenu djecu Prijedora 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U sistemskom etničkom čišćenju Prijedora od 1992. – 1995. godine ubijeno je 3.176 osoba, među kojima 102 djece

Autor: Megafon.ba

Međunarodni dan bijelih traka već osmu godinu obilježava se mirnom šetnjom prijedorskim ulicama. Učesnici povorke i danas su nosili bijele ruže sa imenima 102 ubijene djece.

Uz performanse i postavljanje memorijala na kojima su ispisana imena žrtava, sjećanje na ubijene Prijedorčane upriličeno je i u Sarajevu, Kaknju, Tuzli, u Zagrebu te u Holandiji, Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Kanadi.

Obilježavanje Dana bijelih traka počelo je od 2012. godine kao sjećanje na 31. maj 1992. godine kada je tadašnji Krizni štab Općine Prijedor primorao Bošnjake Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su tokom kretanja gradom morali nositi bijelu traku oko ruke.

U sistemskom etničkom čišćenju Prijedora koje je provodila Vojska Republike Srpske ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.