Subota, 22 Juna

Članice PIC-a odbacile oštar stav Rusije o SDA-ovoj najavi apelacije Ustavnom sudu BiH   

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vijeće za implementaciju mira (PIC) je, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu kojeg je inicirao ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, zaključilo da je najavljena apelacija SDA Ustavnom sudu o preispitivanju naziva manjeg bh. entiteta Republika Srpska pogrešan korak, ali članice PIC-a nisu prihvatile oštre kvalifikacije o toj inicijativi koje je predložila ambasada Rusije.

Ivancov je nakon sastanka medijima kazao da nije podržao usvojenu zajedničku izjavu jer je formulirana tako „da su svi krivi i da niko nije kriv“.

„Rusija nije podržala tekst koji su potpisale moje kolege. Taj tekst se ne fokusira na aktuelne probleme, u njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je zaključak ‘svi su krivi i niko nije kriv'“, kazao je Ivancov.

Na pitanje novinara zašto nikada nije tražio sjednicu PIC-a kada Milorad Dodik poziva na otcjepljenje RS-a, kazao je da i on može navesti mnoštvo primjera, ali da on želi da govori o ovom aktuelnom trenutku.

„Svako od nas bi mogao pričati o raznim situacijama, o izjavama Milorada Dodika, trećem entitetu i slično. Tražio sam ovu sjednicu zbog aktuelne političke situacije“, kazao je Ivancov.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.