Utorak, 21 Maja

Cijene energenata i Buridanov magarac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sve ovo liči na vrijeme korone i proglašenje pandemije. Dok se uvodi “vanredno stanje”, stvaraju  se lijepe prilike za razne krađe. Ono sa respiratorima spada u književni žanr “bajke i basne”. Ovo sa strujom je nešto ozbiljnije.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Cijena peleta pada. Drvo i ugalj se drže. Stalno najavljuju rast cijena električne energije. Niko ne zna šta će doživjeti izvori struje, od vjetra do sunca. Sa cijenom struje iz mini hidroelektrana sve je poznato jer “ko je jamio jamio je”. Sa plinom se nikad ne zna jer je na “crnoj listi” kao i ugalj zbog CO2.

VANREDNO STANJE, LIJEPA PRILIKA ZA KRAĐU

I dok nas kao potrošače “farbaju” mi se ponašamo kao Buridanov magarac. (Buridanov magarac je ironija na tezu o slobodi volje, francuskog filozofa Žana Buridana. Magarac se nalazi između dva potpuno jednako udaljena plasta sijena, motiv da jede s jednog ili drugog je isti, a pošto nije u stanju da se odluči ni za jedan, magarac skapava od gladi).

Samo što naša država umjesto sijena na svakom ćošku, nudi novac.

Logika je sljedeća. Prvo nam država “ukrade” novac na porezima, trošarinama i naknadama. Onda ta ista država dijeli novac. Baška za one koji kupuju peći, pumpe i postrojenja za obnovljive izvore. Onda uvedu naknadu za struju iz malih hidroelektrana. Vrhunac je sa duplim akcizama na naftu i naftine derivate. Vrh vrhunca su podsticaji za kupovinu električnih automobila.

Sve ovo liči na vrijeme korone i proglašenje pandemije. Dok se uvodi “vanredno stanje”, stvaraju  se lijepe prilike za razne krađe. Ono sa respiratorima spada u književni žanr “bajke i basne”. Ovo sa strujom je nešto ozbiljnije. Mogle bi se, najmanje, pisati novele ili manji romani u jednom tomu. Za one velike krađe trebaju veća izdanja ili edicije. Sve bi se knjige prodale kao halva. Sve je u trendu, jer je zatvoren “Sajam knjige Sarajevo 2024. godine”, dok se onih 22 sa spiska policije Kantona Sarajevo nalaze u “ribarskoj mreži”.

Umjesto da država sve ovo sa cijenama i hapšenjem proknjiži, pozornost je na drugoj strani. Buridanov magarac je postao pametniji. Nije “magarac više magarac”.  Ovi “naši magarci” su postali “pametni”. “Naši magarci ” koje zovu tajkunima, “brste” sve redom. Nadmašili su čak svoje srodnike iz roda papkara koji su poznati po brstenju. Gdje oni dođu trava ne raste. Zovu se koze. Onda bi po toj logici ovi drugi bili ovce.

Ogroman ekstraprofit se slaže. Dok se sve “brsti” ostaju “kosturi” oličeni u propalim preduzećima i siromašnim građanima. Dok javna preduzeća propadaju, građani su na “infuziji” tzv. para/novca EU – a,  kao “energetski neodrživi”.

Ovi tzv. magarci su puni kao brod. Niko im ne obračunava ekstraprofit, a o finaninskoj i drugoj imovini se šuti.

Rijetki su oni “magarci” koji se hvale sa novcem i imovinom jer poštuju drevno pravilo, koje glasi: “Uši/ vaške i novac se ne pokazuju”.

A FERK UDARA PEČATE

I na kraju da priča o cijeni energenata i Buridanovom magarcu bude prava treba i ovo reći. Ispade da su nam cijene energenata svjetske. Ekstraprofiti neoporezovani. Građani siromašni. Oni u vlasti i oko vlasti ekstra bogati.

Očito da Buridanov magarac djeluje na principu motiva. Brsti li brsti. Sve uništi. Jedino FERK (Regulativna komisija za energiju u FBiH) šuti i udara pečate. Dotle su se policija i poreski organi pozabavili sobom. Baš je lijepo Buridanovom magarcu. Može birati po volji.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcija Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.