Nedjelja, 21 Aprila

Cijena goriva raste iz sata u sat mada inspekcija tvrdi drugačije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini na benzinskim pumpama zadnjih dana dodatno rastu nakon ruske agresije na Ukrajinu i ratnog žarišta u toj zemlji. Na svjetskom tržištu cijena barela nafte je dostigla 110 dolara. Domaći distributeri, sudeći prema današnjim cijenama, prate svjetski trend.

INSPEKCIJA POJAČALA KONTROLE

Trenutna cijena, primjera radi bezolovnog benzina u BiH kreće se od 2.66 KM i 2.86 KM po litru. Međutim, lično smo se uvjerili u dodatno poskupljenje na dvije benzinske pumpe u Tuzlanskom kantonu. Na jednoj od pumpi nam je rečeno da će sutra cijena goriva da raste za dodatnih 30 pfeninga. Do sada su se držali „minimalne“ cijene od 2,65 KM sutra će, nakon instrukcije koju su dobili, povisiti cijenu na 2.96 KM po litru.

Na drugoj pumpi, drugog distributera, danas je bezolovni benzin poskupio za 10 pfeninga i iznosi 1,86 KM a, kako nam je rečeno, cijena će sutra također biti nova

Od početka godine ovo je treće ili četvrto poskupljenje naftnih derivata na benzinskim pumpama a naredno će, kako saznajemo, uslijediti i sutra.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu demantirali određene informacije da će doći do enormnih poskupljenja, a nakon sinoćnje histerije građana koji su masovno sipali gorivo zbog informacija da će ponovo poskupiti.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a trgovine na malo u iznosu od 0,25 KM.

Odluka je to Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera, kao i nafte.

No, zbog aktualne situacije izazvane ratom u Ukrajini, 50 posto trgovaca ne poštuje Odluku Vlade FBiH o formiranju cijena i marži, već povećava cijene. Stoga je Federalna uprava za inspekcijske poslove, kako je danas kazao direktor te institucije Anis Ajdinović, povećala inspekcijske kontrole kako bi zaštitila potrošačka prava građana i minimizirala posljedice krize na životni standard.

 – Inspekcijskim postupanjem nastojimo održati stabilnosti tržišta i osigurati da je sva raspoloživa roba široke potrošnje, naročito osnovne životne namirnice, plasirana u maloprodaji – rekao je Ajdinović na konferenciji za medije.

Od početka godine, naveo je on, tržišni inspektori su izvršili 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili 75 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom više od 100.000 KM. A od 1. marta je izvršeno 43 inspekcijska nadzora, a 21 subjekt prekršio je odluke i bit će podneseno 39 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom od 30.750 dana. Dakle, za tri dana je počinjeno 49 posto prekršaja.

Sramota je, istakao je Ajdinović, što trgovci, privrednici, povećavaju cijene namirnica u teškim situacijama, a mogu čak i smanjiti cijene nekih proizvoda.

Također je kazao da su u kontrolama formiranja cijena i marži na benzinskim pumpama, inspektori u 18 inspekcijskih nadzora kod devet subjekata utvrdili nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 18 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom od 62.250 KM. To znači da je 50 posto subjekata u prekršaju.

Zakonom o kontroli cijena propisane su i kazne u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 250 do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

– Ukoliko utvrdimo da je za jedan fening povećana cijena proizvoda u odnosu na onu koja treba biti kada se izvrše sve potrebne kalkulacije, smatrat ćemo to grubim kršenjem zakona i jedan brutalan odnos prema građanima. Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaju da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane – poručio je Ajdinović.

POZIV GRAĐANIMA DA PRIJAVLJUJU

Ajdinović je posebno naglasio da u Federaciji BiH ima dovoljne količine hrane i da građani ne brinu o tome. Kontrolisana su i skladišta hrane – uočeno je da su sva skladišta puna hrane, pšenice, brašna, i nema potrebe za bojazni, a i robne rezerve također imaju dovoljne količine, posebno pšenice i brašna.

Zamolio je građane da ne nabavljaju veliku količinu hrane, jer je ima dovoljno, da prate upute Vlade FBiH, te podsjetio da su u vrijeme pandemije COVID-19 građani nabavljali velike količine hrane, a kasnije je bacali.

Također, prilikom svake kupovine građani trebaju da traže fiskalni račun i da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a:

telefonom na broj koji je otvoren 24 sata, 033 22 66 44, na e-e-mail: info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu: Fehima ef. Čurčića br.6.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.