Utorak, 23 Jula

Četiri godine „Pandore“ a tek je počelo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kraj je godine i slijedi sumiranje statistika o radu pravosudnih institucija pa će i predmet „Pandora“ vjerovatno biti umiksan u izvještajima kao slučaj u kojem je načinjen korak naprijed. A pomak je što je suđenje uopće počelo mada je glavni osumnjičeni u predmetu „Pandora“, nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemal Čaušević, uhapšen još u julu 2014. godine. Dakle prije četiri godine.

Uhašene su tada još 53 osobe zbog sumnje u milionske utaje i pronevjere u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Svojevremeno je u iskazu datom u sudnici Čaušević spominjao Milorada Dodika i Nikolu Špirića, za koje je ustvrdio da su mu naredili da za šefa carine u UIO postavi Zdravka Cvjetinovića, ali na koncu je priča zaboravljena.

Optužnica u predmetu potvrđena je tek u martu 2017. godine. Dakle, tri godine nakon hapšenja.

Suđenje je počelo u julu 2017. godine ali su ročišta nekoliko puta odgađana zbog nedolazaka Čauševićevog advokata ili sudskog vještaka.

U međuvremenu je drastično sužena lista optuženih te smanjen iznos novca za koji se terete.

Na koncu se u predmetu „Pandora“ sudi Čauševiću za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, kao i uvozniku tekstila Anesu Sadikoviću za davanje dara.

Optužen je bio i Sedinet Karić ali je Sud BiH u julu prošle godine prihvatio sporazum Tužilaštva i Karića o priznanju krivice, te ga osudio na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi. Karić se na suđenju u predmetu „Pandora“ obavezao svjedočiti kao svjedok Tužilaštva.

Mada je Čaušević uhapšen prije četiri godine, proces dokazivanja Tužilaštva BiH o milionskim sumnjivim poslovima dok je bio na čelu UIO BiH zapravo je tek na početku i već sada, zbog čestog odgađanja ročišta i najave odbrane da će pozvati veliki broj svjedoka, prijeti da preraste u još jednu pravosudnu trakavicu.   

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.