Četvrtak, 13 Juna

Centralna izborna komisija BiH traži finansijsku neovisnost za organiziranje izbora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici inicirala zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska neovisnost ove institucije. Kako je saopćeno, razlog današnjeg zaključka je što nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora, novac za lokalne izbore nije osiguran.

Kako Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu još uvijek nije usvojen, nije osiguran ni novac potreban CIK-u za pripremu organizacije lokalnih izbora na jesen. Zbog neizvjesnih rokova osiguranja novca ranije je termin održavanja lokalnih izbora pomjeren za nedelju 15. novembra.

Iz CIK-a BiH iniciraju dopune Izbornog zakona BiH prema kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonskom roku a koje bi u isto vrijeme ponudile alternativni način prevazilaženja problema osiguranja novca.

„Ta alternativa podrazumjevala bi obavezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se obezbijediti sredstva za provedbu izbora“, saopćeno je nakon sjednice CIK-a BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.