Utorak, 23 Jula

BREAKING NEWS: Wigemarkov plan za BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Nigdje nisu nestali čaršafi koje su žene nekad javno kačile poslije prve bračne noći. Eno jednog u Sarajevu. Penzioneri, (ne)radnici i drugi mučenici ovih dana na njemu flomasterima ispisuju rješenja za probleme s korupcijom, zapošljavanjem, obrazovanjem i životnom sredinom. I nije to više čaršaf za dvoje, sad je toliko dug, taman da se na njemu poprca 3,5 miliona ljudi.

Naš je najveći

Takav „big čaršaf“ početkom vikenda ispisale su Sarajlije sve flomasterima raznih boja i sve pod visokim pokroviteljstvom  šefa Delegacije EU u našoj zemlji Lars – Gunnar Wigemarka. Nevladina organizacija koja u imenu ima EU, organizirala je  manifestaciju „Metar problema- sto metara rješenja“. Znaju naša pametna djeca da to neće spasiti BiH od puta kojim srlja, ali bar su nabavili platno i boje i napravili maštoviti plan da se uzme koja marka iz evropskih fondova. Wigemark je klečeći na koljenima, flomasterom ispisao rješenje u vezi sa životnom sredinom. Sa zebnjom u grudima, jer pitanje je jesu li mu prozori na kancelariji dobro zadihtovani, a valja predeverati još jednu zimu u smogovitom Sarajevu.

Nejasno je zašto na događaj nije pozvan i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, jer da je pozvan on bi zasigurno došao, sa šalom reprezentacije BiH oko vrata, da pohvali spremnost bh. građana da iznesu svoja rješenja za BiH.

Ko se još „nije olakšao“ flomasterom na ovom sarajevskom big čaršafu, bez brige, imat će još prilika. Manifestacija tokom koje će „građani biti u prilici da iznesu mišljenje i predlože rješenja koja bi trebalo da BiH približe EU bit će organizirana i u Banjoj Luci, Grudama, Kaknju, Zenici, Brčkom, Prijedoru, Bihaću, Bijeljini, Visokom, Tesliću, Kotor Varoši, Posušju i Mostaru“.

Nakon što čaršafi budu ispisani do zadnjeg milimetra, treba ih dobro čuvati, ne otkuhavati, jer onda nam posljednja nada za rješavanje problema i potencijalno članstvo u Evropskoj uniji pada u vodu. Na čaršafima piše sve. Kako vratiti one 4 milijarde, nakon rata sumnjivo privatiziranog državnog kapitala u BiH? Kako riješiti korupciju u pravosuđu? Kako izmijeniti Izborni zakon BiH koji će po evropskim standardima svima dati jednaka prava i šanse? Kako bagru spriječiti da u skupim odijelima i diplomama s proputovanja kroz Kiseljak, kupljenim našim novcem, odlučuju o našim sudbinama?

A gdje je balon?

Kako napuniti fondove, povećati penzionerima penzije, kako zaposliti ljude, kako obrazovanju vratiti ugled, kako pošumiti isječene šume…

Eto vam, sve imate na čaršafu. Toliko velikom, taman po evropskim standardima. Nedostajali su samo promotivni baloni koje je Wigemark kao dobar gost mogao podijeliti narodu.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.