Utorak, 23 Jula

BiH u kolapsu, političari pakuju kofere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kako nezvanično saznajemo iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora, dogovorili su novu restriktivnu politiku međunarodne zajednice, odnosno njihovih finansijskih institucija prema Bosni i Hercegovini.

Drastične mjere prema BiH

Tome je prethodila sveobuhvatna analiza Evropskog vijeća o političkim odnosima u BiH i uzrocima kontinuiranih političkih opstrukcija ekonomskog razvoja zemlje, a što je dovelo do enormnog siromašenja stanovništva.

Na sastanku održanom u Avignonu, u Južnoj Francuskoj, utvrđen je osnovni princip podrške razvoju BiH sa samo jednim zaključkom: sve međunarodne finansijske institucije, uključujući MMF i Svjetsku banku, kredite Bosni i Hercegovini ubuduće mogu odobravati isključivo u svrhu razvojnih projekata i to onih koji otvaraju nova radna mjesta, te za infrastrukturno povezivanje BiH sa susjedima.

 „Svjedoci smo ogromnog deficita u svim budžetima, što nam govori da punjenje budžeta ne prati potrošnju. Mislili smo da će finansijsku pomoć bh. političke strukture iskoristiti kao temelj za rad na razvoju ekonomije i prosperiteta građana, međutim, dogodilo se suprotno. Krediti se koriste za punjenje budžeta, a građani su sve siromašniji, što nije princip na kojem EU temelji svoje djelovanje“ rekao je za naš magazin neimenovani visoki evropski zvaničnik.

Navodno su zbog saznanja da će kreditiranje BiH biti obustavljeno, neki ministri u Vijeću ministara BiH već spremili neopozive ostavke. Inače, moguće da je novonastala situacija razlog što Vijeće već mjesec nije održalo sjednicu.

Kolektivne ostavke 

Mada javnosti još nije saopćeno, na entitetskom nivou je proces rasula vlasti već počeo. Navodno je federalni premijer podnio ostavku, a kao razlog je naveo nizak procenat punjenja Budžeta što mu onemogućava rad. U ovom trenutku na raspolaganju imaju novca tek za isplatu pola plate budžetskim korisnicima, zbog čega rukovodstvo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika, najavljuje generalni štrajk.

Koalicioni partneri u Federaciji danima pregovaraju o mogućem novom kandidatu za premijera, ali niko ne želi da se prihvati te funkcije.

Ostavke su podnijeli i predsjednik Republike Srpske, te predsjednik Vlade ovog bh. entiteta. Navodno su danas na  konsultacijama u Moskvi.

Niko više u državi ne želi u vlast.

U javnim preduzećima potvrđen je trend pada naplate potraživanja od 50 do 60 posto.

Ugroženi su i općinski i kantonalni budžeti jer je značajan i pad raspodjele javnih prihoda FBiH. Također je minoran prihod po osnovu taksi.

Zato je ovih dana Porezna uprava FBiH saopćila da su naplatili tek 35 posto planiranih javnih prihoda za koje su nadležni. Rezultiralo je to smanjenjem prihoda kantonalnih budžeta po osnovu poreza na dobit, poreza na imovinu, poreza na dohodak, ostalih poreza te naknada i taksi uplaćenih u kantonalne budžete.

Naplaćena sredstva po osnovu doprinosa penzijsko-invalidskog osiguranja su manja u prethodnom mjesecu za 40 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine te je već sad izvjesno da nedostaju sredstva za isplatu martovske penzije .

Apel da se prevenira građanski bunt

Naplaćena sredstva po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti također su značajno smanjeni. Bolnice i domovi zdravlja nemaju dovoljno sredstava za nabavku lijekova. Isplata plata zdravstvenim radnicima je upitna, a slična je situacija i u entitetskim i kantonalnim zavodima za zapošljavanje.

Iz više diplomatskih izvora upućen je apel bh. političarima da preveniraju mogući bunt i paniku među građanima nakon što ove informacije budu objavljene.

 

*Tekst je prvoaprilaska šala.

Izvinjavamo se čitateljima ukoliko smo tekstom izazvali osjećaj nesigurnosti ili strah za egzistenciju.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Dzevad Cosic na

    Sramota je ovo objavit pa na kraju napist da je to prvo aprikska sala.Sredstva od MMF, Svjtske banke za obnivu , svi poticaji iz EU i krediti moraju bit razvojni.U suprotnom EU ni kriva ni duzna podnijet ce sav teret, narod mora da jede a Bosanci i Hercegocvci su vrijedni a to zna EU pa nek ocekuje val od dva miluina ljudi koji traze posao da bi nahranili svoju djecu.Ovdje ce ujoliko se ovo desi Njemacka znacajno profitirat. Neka ima ko zna uoravljat zemljom.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.