Petak, 14 Juna

BiH dobila poziv za Akcioni plan za članstvo u NATO-u

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku u Briselu odobrili su prvi Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, i namijenjen je pripremama zemalja za članstvo u NATO-u. Program se prilagođava potrebama određene zemlje i učešće u ovom programu nije garancija da će ta zemlja po okončanju procedure i dobiti zeleno svjetlo za članstvo.

Prema Akcionom planu, zemlja koja želi postati članica, priprema svoj Godišnji nacionalni program koji predstavlja NATO-u. Potom ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem, a koje zatim procjenjuje pojedinačan napredak u pripremama za članstvo.

Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravnu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama NATO-a te da u potpunosti podržavaju njen euroatlantski put.

U provedbi i pripremi MAP-a u pomenutim oblastima potrebna je saglasnost na nivou cijele Bosne i Hercegovine pa je, s obzirom na ranije stavove vezano za članstvo BiH u NATO-u, u ovom procesu neizvjesna reakcija i uloga vlasti iz Republike Srpske.

(Fena/ Megafon)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.