Četvrtak, 30 Maja

Besmisleno je povećavati cijenu struje, neka vlast „kupi rasuto perje“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Priču nove vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine u vezi cijene električne energije u teoretskom smislu možemo podvesti pod teoriju žrtve. Naime, radi se o javnom dobru gdje postoji monopol. Sve se svodi da žrtvu koju moraju podnijeti svi srazmjerno svom bogatstvu. Da bi se ovo izvelo potrebne su tarife. Da nije tako imali bi sistem apsolutno jednake žrtve.

ŽRTVA U IME NARODA

Kod poreza je to kada imamo jednu stopu PDV-a od 17 posto, dok plaćamo duplu akcizu/trošarinu na naftu i naftine derivate. U fiskalnoj teoriji se kaže da postoji tzv. regresivnost koja se ispravlja raznim sistemima davanja ili preraspodjele dohotka. Slično je i kod visine penzija koje nisu u srazmjeru sa izdvajanjem.

Zašto ovo navodim i koji je razlog da se između poreza, penzija, plata i cijena monopoloskih proizvoda može povući paralela ? Odgovor bi mogao biti jednostavan i složen. Kada bi htjeli da pojednostavimo odgovor,  kako bi shvatile “široke narodne mase”, rekli bi:” Vlast to radi zbog sebe, a ne zbog naroda”. Osnovni cilj vlasti je da ostane u vlasti. Sve kritike vlasti koliko se “kralo” kroz javne nabavke u rudnicima, termo i hidroelektranama, na prodaji struje, javnim tenderima su bez veze. Zašto? Zato što važi jedno vječito pravilo od kada se razvila priča o krađi javnog novca, a ono glasi: “Nemoguće je pokupiti prosuto perje”. Isto se odnosi na novac. Što bi rekao kolega Miodrag Zec, “nije bitan stok, bitan je tok”. Druga velika misao profesora Zeca je: “Ako sjednete u pogrešan voz onda vam je svejedno kuda idete”. I na kraju svaka vlast želi da pokaže da se “žrtvuje u ime naroda”. Da je tako, kako nije, onda bi vlast “kupila perje” koje je otišlo u džepove “vještih skupljača perja/ para”.

VRIJEME NEKOMPETENTNIH LJUDI

Zaključak je da je besmisleno i glupo povećavati cijenu električne energije za 10%. Naprotiv. I ova cijene struje za građane je visoka spram dohodaka stanovništva. Besmisleno je izmišljati nove tarife za bogate i siromašne. Besmisleno je ograničavati penzije i plate. To je štetno. Ključna stvar po mom mišljenju i mišljenju kolege Miodraga Zeca su kompetencije. Došlo je vrijeme nekompetentnih ljudi koji bi pokvarili svaki sistem. Narod to prepoznaje i kaže za takve stručnjake: “Koliko su sposobni pokvarili bi hege”.

P.S. Hege je jednostavna turpija koja služi za mehaničku obradu materijala, najčešće metala.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.