Četvrtak, 13 Juna

Bečki institut za region prognozira najniži rast BDP-a u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najviši rast ekonomije prema prognozi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije predviđa se u Crnoj Gori i Srbiji.

Autor: Megafon.ba

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) očekuje da će BDP u Bosni i Hercegovini u 2021. godini rasti za 2,9 %. U novoj, ljetnjoj ekonomskoj prognozi za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), navode i da je industrijska proizvodnja rasla u prvom kvartalu ove godine.

Za 2022. godinu u našoj zemlji predviđaju rast BDP-a za 3,3 %.

Inflacija će također rasti i u ovoj bi godini mogla doseći 1%, a 2022. i 1,3 %.

Iz WIIW- napominju i mogućnost ekonomskih prijetnji novim valom pandemije jer se kampanja vakcinisanja pokazala tromom.

Među zemljama u regionu, predviđa se rast ekonomije Crne Gore za 6,5 %, Srbije za 6 %, Kosova 5,3 %, Hrvatske 5,1%, i Albanije za 5 %.

Ekonomski rast Sjeverne Makedonije u 2021. godini prognozira se na 4,1 % a Slovenije na 4 %.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.