Ponedjeljak, 22 Aprila

Agresija na Ukrajinu na RTRS-u i ATV-u: Od promocije Putina do stavova Dževada Galijaševića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

U jeku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i dok se čak i iz Moskve odašilju antiratne poruke i podrška napadnutom narodu Ukrajine, ovim se događajem bave i mediji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Slijedi samo nekoliko primjera sadržaja objavljenih na internet platformama ATV-a i RTRS-a. 

„MUČKOM PRIKRIVANJU DOŠAO KRAJ“

Naslovni tekstovi internet portala televizije ATV, inače, medija koji je odnedavno na američkoj „crnoj listi“ zbog veze sa Miloradom Dodikom, koji se također našao na listi američkih sankcija, u jeku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, mogućih sigurnosnih i ekonomskih posljedica na Evropu i svijet, bave se „lojalnošću“ PDP-ovca Branislava Borenovića RS-u. Spočitava mu se što se slikao sa ukrajinskom zastavom za vrijeme boravka u Americi tokom jedne od tamošnjih mirovnih konferencija i tako, piše ATV, „prekršio odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti“.

Osim što se u tekstu, bosanskohercegovačkom entitetu koji nema nikakve ustavne odlike niti snagu države da bi zauzimala stavove o međunarodnim pitanjima, pripisuje ta važnost tako što kažu „stav RS o vojnoj neutralnosti“, u tekstu ATV-a, konferenciju kojoj je Borenović prisustvovao a koja se bavila očuvanjem stabilnosti i razvoja demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi, nazvali su „takozvanom“.  

(Foto: Print Screen naslovnice ATV)

„Mučkom prikrivanju na čijoj je strani, Borenoviću je došao kraj kada je na kraju konferencije, zajedno sa ostalim učesnicima iste, fotografisao se sa sve zastavom Ukrajine, dok je jedna osoba sa fotografije držala natpis “Podrška Ukrajini”, piše ATV.

Nadalje kažu: „Samim tim što se svrstao na jednu stranu aktuelne krize u Ukrajini, Borenović je prekšio odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti“.

Isti medij svoj prostor je posvetio i Dževadu Galijaševiću kojeg pojedini mediji u RS-u tituliraju kao stručnjaka za sigurnost. Pa je tako Galijašević imao priliku iznijeti neke od svojih stavova o ratu u Ukrajini.

„Oni koji danas vode rat, koristeći Ukrajinu protiv Rusije, kažu da je Rusija pokrenula rat, ali to nije tačno. Putin je odlučio da prekine rat koji predugo traje i bilo je vrijeme da se završi. I on će koliko sutra biti završen“, kaže Galijašević.

Priliku na ATV-u imao je i da iskaže svoj stav o NATO Savezu.

„Istakao je da je NATO pakt najveći neprijatelj pravoslavlja i islama, te naveo da su “sve vojne operacije vodili isključivo na pravoslavnim i islamskim zemljama“.

„DEBLOKADA DONJECKA“

I na naslovnici internet platforme Radio – televizije RS našao se tekst o Borenoviću.

(Foto: Print Screen naslovnice RTRTS)

Uz sveprisutnu reklamu – najavu dokumentarnog serijala o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji se emitira u programu RTRS-a, naslovni tekst je izvještaj novinara Danijela Simića, stalnog izvještača RTRS-a iz Ukrajine. Simić ovako izvještava o vojnim akcijama ruske vojske oko Donjecka:

„Očekuje se da će daljim nastupanjem ruske vojske konačno biti deblokiran Donjeck i aerodrom“, kaže RTRS – ov reporter.  

Nadalje, u izvještaju na RTRS-u prenose i „izvještavanje“ Simića o mogućim pregovorima o zaustavljanju agresije: „Simić je naglasio da je razgovarao sa stručnjacima za pitanja politike u Ukrajini i da oni smatraju da neće doći do ozbiljnijih pregovora dok se ne zauzme Kijev“, kaže se u Izvještaju.

Navedeni primjeri samo su neki od izvještaja u fokusu RTRS-a i ATV-a koji govore o uređivačkoj politici ova dva medija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.