Utorak, 23 Jula

Afera “vrbovanje selefija”: Mlaka reakcija države

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osim što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas saslušalo ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te poneke izjave predstavnika političkih stranaka, nema očekivane reakcije države na jednu od zasigurno najvećih poslijeratnih obavještajnih afera u BiH.

Mektić: Tužilaštvo BiH radi zlonamjerno

Ministar Mektić je nakon ispitivanja vezano za izjave o upletenosti hrvatskog diplomate u insceniranje ambijenta koji bi potvrdio tezu, a koja se svako malo nameće u javnom diskursu o BiH kao “leglu potencijalnih terorista”, postojanju kampova za obuku, te lošim namjerama, uglavnom pripadnika bošnjačkog naroda prema suživotu s ostalim narodima u BiH i susjedima Hrvatskoj i Srbiji, kazao da smatra da je “Tužilaštvo radilo zlonamjerno i tendeciozno i da im uopće nije bio cilj da se utvrdi pozadina šta se sve dešavalo, nego ko je šta rekao, ko je šta uradio”.

“Sjećate se kad je Milorad Dodik pred izbore rekao da je u BiH stiglo 40 britanskih obavještajaca. Govorio je gdje se tačno nalaze, koliko su novca sa sobom donijeli i šta im je namjera, a to je da prekroje izbornu volju građana. Njega tada Tužilaštvo nije pozvalo da da izjavu o tome, otkud mu takve informacije”, kazao je Mektić novinarima rezigniran činjenicom da je Tužilaštvo najviše zanimalo otkud Mektiću informacije koje se poklapaju s tvrdnjama objavljenim na Žurnal.info, odnosno pisanjem njihovog novinara Avde Avdića.

Novinar Žurnala je 13. marta objavio tekst pod naslovom: KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH. Tužilaštvo BiH je odmah formiralo predmet o cijelom slučaju. Međutim još nema odgovora na brojna pitanja: zašto sigurnosne agencije ranije nisu reagirale, ako je, kako tvrdi Mektić, bilo indicija o svemu?

Zašto državni vrh Bosne i Hercegovine ne reagira zvanično prema Hrvatskoj s ciljem da se afera izvede na čistac, i u najmanjoj mjeri bar zatraže izvinjenje Bosni i Hercegovini kao nezavisnoj i suverenoj državi?

Zašto institucije Evropske unije ne reagiraju zbog umiješanosti u priču njihove države članice?

Novinar Žurnala je u tekstu ustvrdio da su hrvatski obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Akcija je navodno bila organizirana s ciljem da se potkrijepe raniji navodi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da je BiH „leglo terorizma. U akciju je navodno bio uključen i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, te novinar RTRS-a Mato Đaković.

Krešić, koliko je poznato, nije saslušan u Tužilaštvu BiH, niti je poznato da li će biti pozvan na saslušanje. Konzul Ivan Bandić, također.

Đaković je poslao demantij Žurnalu, uz prijetnju tužbom.

Uslijedila je i reakcija predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je skoro podrugljivim tonom i vrlo blago reagirao na informaciju te stao u zaštitu kadra HDZ-a Mije Krešića, a koji se dovodi u vezu sa navedenim tvrdnjama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković cijelu je priču nazvao “kreativnom manipulacijom”.

Iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović je poručeno da hrvatska predsjednica nema namjeru komentirati “politikantske konstrukcije”.

Prostor za manipulacije

Istina, sve dok se jasno, institucionalno, ne utvrdi tačnost navoda Žurnala, ostavljen je prostor svima kojima priča ne ide u prilog, da aferu nazivaju običnim politikanstvom i besmislicom.

Zato je nejasno da je za ovako krupno diplomatsko pitanje izostala jednako krupna rekacija države, odnosno sigurnosnih i drugih institucija pravosuđa. Sve nove detalje koje saznajemo, uglavnom istražuju mediji, a društvene mreže su se usijale od poruka mržnje građana spram “neprijatelja BiH”.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.