Petak, 26 Aprila

IFJ: Usvajanjem Konvencije UN-a zaštititi sigurnost i neovisnost novinara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Međunarodna federacija novinara (International Federation of Journalists – IFJ) predlaže UN-u donošenje nove Međunarodne konvencije o sigurnosti i neovisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca, kako bi se novinarima pružila snažnija zaštita od masovnog nasilja i prijetnji koji su preplavili medijsku scenu u cijelom svijetu.

Konvencija bi po prvi put uspostavila obavezne standarde u jednoj zemlji, odnosno u međunarodnom kontekstu i stvorila pretpostavke za efikasnije zaštitne mjere za medijske profesionalce.

To bi podrazumijevalo obavezu zaštite novinara od napada na život, zaštitu od arbitrarnog hapšenja, nasilja i zastrašivanja, obavezu zaštite od otmica, obavezu provođenja učinkovitih istraga i sudskog gonjenja počinitelja napada na novinare. U kontekstu oružanog sukoba bila bi uvedena obaveza tretiranja medijskih radnika kao civila, dakle, kao nezakonitih vojnih ciljeva.

IFJ vjeruje da trenutna sigurnosna kriza u medijima zahtijeva globalnu akciju protiv nekažnjavanja zločina protiv novinara, te pozivaju svjetske vlade da se obvežu na odbranu slobode štampe podržavajući prijedlog IFJ-a za međunarodnom konvencijom o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Predsjednik IFJ-ja Philippe Leruth je, govoreći nedavno povodom Svjetskog dana slobode medija, kazao da ne možemo slaviti dan slobode medija u svijetu bez pozivanja svjetskih vlada da preuzmu odgovornost i garantiraju sigurnost svim novinarima.

„Sloboda medija oslanja se na činjenicu da novinari mogu raditi bez straha, te da javnost ima pravo da je informiraju nezavisni i slobodni mediji. Međunarodna konvencija po prvi put bi uspostavila obvezujuće standarde koji bi podržali naše kolege te njihovu sigurnost tokom obavljanja dužnosti“, izjavio je Leruth.

Međunarodna federacija novinara upozorava na činjenicu da su samo u prvom kvartalu ove godine širom svijeta 32 novinara izgubila život za vrijeme obavljanja profesionalnog zadatka.

Megafon.ba/UG Megafon

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.