Subota, 27 Jula

Uključivanjem Venecijanske komisije u izborne promjene bit će ozvaničeno da smo „država slučaj u izgradnji“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon neuspjelih pregovora političkih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH bit će zatraženo mišljenje Venecijanske komisije. Neupućeni bi pomislili da pregovori prevazilaze okvire državnog posla te da se o tom pitanju treba baviti Evropa.

Ipak, u fazi smo kad bi takvo rješenje vjerovatno bilo dobro, nakon poraznog saznanja da nemamo lidere koji poštuju Ustav, međunarodne konvencije, ni zakletve koje su položili da će raditi u najboljem interesu države.

Uključivanjem Venecijanske komisije trebala bi biti aktuelizirana i činjenica da bh. politički lideri ne poštuju presudu Evropskog suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, a riječ je o neviđenom ignoriranju prava svih da budu birani na tlu cijele zemlje, čime se na najgrublji način krše temeljni principi izbornog zakonodavstva u savremenom svijetu.  

Pitanje je i kako će se politički predstavnici u BiH odnositi prema mišljenju koje nema pravnu snagu sudske presude.

Ne treba zaboraviti da će Komisija najprije utvrditi da li su sporna pitanja zaista sporna i ima li elemenata za uključivanje u proces, ili je riječ o međusobnim ucjenama i potezima koji su isključivo rezultat ambicija i želja pojedinaca. 

Uvidjet će najprije zašto su se rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva svele na dva potpuno različita viđenja konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno, izbora članova Predsjedništva BiH. Zašto su nemoguća kompromisna rješenja?

Vidjet će da o obavezi provođenja presude u predmetu Sejdić i Finci odavno nema govora, da je sporna i modernizacija samog izbornog procesa, da nema govora o tome da se povisi izborni prag, da nema predloženih mogućnosti koje imaju građani uređenih, demokratskih zemalja.

Zapravo, zreli smo za pomoć izvana.

A i evropske instutucije bi, osim licemjernog tapšanja po ramenu, napokon imale priliku pojedince i procese u BiH nazvati pravim imenom.

N.Š-K.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.