Subota, 9 Decembra

ZZO TK: Zahtjevi građana za povrat novca uplaćenog za „markicu“ za zdravstvo su preuranjeni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čeka se da Skupština TK potvrdi odluku Vlade o ukidanju “markica”, odnosno, da potvrdi model ZZO TK za povrat novca građanima koji su u međuvremenu izvršili uplatu premije osiguranja.

Autor: Megafon.ba

S obzirom na to da se Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZO TK) obratio određen broj osiguranih lica sa zahtjevom za povrat sredstava za uplaćenu premiju osiguranja, obavještavamo ista, kao i  lica koja planiraju podnijeti zahtjev, da su takvi zahtjevi preuranjeni. Još uvijek se nisu stekli uslovi za vršenje povrata za uplaćena sredstva, saopćeno je danas iz ZZO TK.

Vezani tekst:

Građani TK ne trebaju plaćati „markice“ za zdravstvo: ZZO TK će naći način povrata novca građanima koji su već uplatili

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici kolegija 6. aprila 2023. godine razmatrala Zaključak Skupštine Tuzlanskog kantona i Inicijativu poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona u vezi premije osiguranja za 2023. godinu i zauzela stav da podržava navedeni zaključak i inicijativu, te je zadužila Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da sa menadžmentom Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona pripremi i u dalju proceduru dostavi odluka kojom će se ispoštovati navedeni Zaključak, kao i da sagleda odgovarajući model povrata više uplaćenih sredstava građanima koji su već uplatili premiju osiguranja.

S obzirom na navedeno, da bi se moglo pristupiti povratu uplaćenih sredstava potrebno je da Skupština Tuzlanskog kantona na osnovu zaključka i inicijative donese odluku kojom će se na drugačiji način urediti neposredno učešće u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i  istom stavi van snage Odluka o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji TK („Službene novine TK“ broj: 17/17).

Zavod će po sticanju uslova za vršenje povrata za uplaćena sredstva za premiju osiguranja za 2023. godinu, blagovremeno putem svoje web stranice i sredstava informisanja obavijestiti sva osigurana lica o početku i načinu podnošenja zahtjeva i rješavanja po istim“, kaže se u saopćenju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

(Izvor: ZZO TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.