Utorak, Septembar 27

ZZO TK do sada izdao 55.000 elektronskih zdravstvenih legitimacija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Tuzlanskom kantonu je informatizacija zdravstvenog sistema u završnoj fazi. Stari način funkcioniranja zdravstvene zaštite postaje prošlost jer su se stekli svi uvjeti za reformu zdravstvenog sistema. Riječ je o sistemu u kojem će, za početak, biti u funkciji e-legitimacije. Na toj kartici nalaziće se sve potrebne informacije o zdravstvenom osiguraniku.

Autor: Samir Mujakić

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZO TK) je sa današnjim danom (18. august) izradio i u funkciju stavio oko 55 hiljada elektronskih zdravstvenih legitimacija. Kazao je to za naš portal, Riad Kurtalić, portparol Zavoda. 

BRŽE PROCEDURE, OLAKŠANJE ZA PACIJENTE I LJEKARE

,,Uvođenjem elektronskih legitimacija najveće benefite će imati osiguranici koji više neće morati dolaziti da ovjeravaju zdravstvene legitimacije, bez čekanja za aplikaciju premije osiguranja. Početkom augusta, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je putem integrisanog zdravstvenog informacionog sistema inovirao i unaprijedio postupak propisivanja i izdavanja recepata i ortopedskih pomagala za sve osiguranike Tuzlanskog kantona. Sve ugovorne zdravstvene ustanove od 4. 8. 2022. godine mogu propisivati i prihvatati elektronske e-recepte, propisivati na elektronski način ortopedska pomagala”, kazao je Kurtalić.

Riad Kurtalić, portparol ZZO TK ( Foto: S.M./Megafon)

Mnogi osiguranici, pacijenti koji boluju od hroničnih i drugih oboljenja, više neće morati čekati u čekaonicama i naručivati se kod ljekara da im propišu recepte za lijekove.

,,Uvođenjem e-recepta, pacijenti koji boluju od hroničnih oboljenja neće morati odlaziti ljekarima po redovnu mjesečnu terapiju lijekova. Ljekar će lijek propisati na e-receptu i automatski proslijediti u apoteku, gdje će pacijent sa e-legitimacijom podići propisanu terapiju. Ovaj sistem puno znači i za ljekare, koji će imati više prostora da se posvete pregledu pacijenta, čime će kvalitet usluge biti na većem nivou“, naveo je Kurtalić.

Benefiti Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema su veliki i građani će tek u narednom periodu osjetiti prednosti ovog sistema, kazao je Kurtalić.

,,Produženje roka važenja ovjere e-legitimacije vrši Zavod, automatski u matičnoj evidenciji Zavoda u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema. Ovjera e-legitimacije za redovne uplatioce doprinosa vrši se na period od tri mjeseca. Želim i da podsjetim osigurana lica da se Zahtjevi za izdavanje e-legitimacije podnose u poslovnicama zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta osiguranog lica. Na zahtjevu za izdavanje e-legitimacije, osiguranik za svoje članove porodice, koji se su osigurani preko njega, unosi podatke potrebne za izdavanje e-legitimacije za iste. Poslodavac može uz spisak radnika, prikupiti i dostaviti zahtjeve za izdavanje e-legitimacije za svoje radnike – osiguranike u poslovnici zdravstvenog osiguranja prema sjedištu poslodavca, ukoliko se radi o prvom izdavanju e-legitimacije.”, navodi Riad Kurtalić

Podnošenje zahtjeva za izdavanje prve elektronske legitimacije je besplatno.

ROK JE KRAJ DECEMBRA 2023. GODINE

,,Zavod je predvidio dva načina zaprimanja zahtjeva. Jedan je da poslodavci mogu podnijeti zahtjeve, a Zavod je poslao pozive svim većim privrednim subjektima da isprintaju zahtjeve, podijele radnicima i da oni lično potpišu”, kazao je Kurtalić

Krajnji rok za izdavanje e-legitimacije svim osiguranim licima u TK ističe sa 31.12.2023. godine i do tog datuma vrijedi i papirna zdravstvena knjižica uz prethodnu provjeru ovjere u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.