Subota, 10 Juna

Zbog poskupljenja građevinskog meterijala i usluga korisnici kolektivnih centara u Živinicama još neće useliti u nove domove

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

U okviru projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara, Grad Živinice, kako smo ranije pisali, počeo je izgradnju jedne stambene zgrade za korisnike centra, dok izgradnja druge dvije zgrade zbog povećanja cijena nije ni počela.  

Vezani tekst: U Živinicama počinje gradnja stanova za korisnike kolektivnih centara

Korisnici se još uvijek nalaze kod rodbine i u improviziranom smještaju dok se ne završi izgradnja a koja će, po svemu sudeći, potrajati duže od godinu.

PONAVLJANJE JAVNOG POZIVA

Navedeni projekat podrazumijeva izgradnju tri stambene zgrade na lokaciji kolektivnog centra Karaula gdje će biti urađeno 129 stanova i poslovni prostor. Nakon završetka projekta u svoje domove uselit će oko 350 raseljenih osoba.

Pomoćnik gradonačelnika Živinica, Said Čerkezović, iz Službe za opću upravu, društvenu djelatnost, boračko invalidsku zaštitu kazao je za megafon da je do zastoja relizacije projekta došlo usljed poremećaja sa cijenama zbog čega su pozivi za javne nabavke morali biti ponovo raspisani.

„Postupak javne nabavke provodi Federalno ministarstvo raseljenih lica i oni provode kompletnu proceduru. Za jednu zgradu je potpisan ugovor i uveden je izvođač, što znači da su započeli radove. Međutim, za dvije zgrade još uvijek se ponavlja postupak zbog cijena. Kada će se potpisati ugovor i uvesti izvođači za dvije zgrade, ne znamo“, istakao je Čerkezović.

Čerkezović navodi da je rok za uvođenje izvođača u radove i završni posao godina dana, da je izabran nadzor, urađena je projektna dokumentacija, ali je u postupku javne nabavke za dvije zgrade došlo do zastoja, odnosno, još nije potpisan ugovor.

Podsjetimo, raseljene osobe koje su živjele u neuslovnom ambijentu kolektivnih centara Karaula, Višća, Barice, Kovači i Šarenjak na području Živinica, bit će izmještene u svoje domove najkasnije za godinu dana što se tiče jednog stambenog objekta, dok će lica predviđena za useljenje u druge dvije zgrade čekati dok Federalno ministarstvo ne riješi problem sa javnim nabavkama.

NEIZVJESTAN ROK

Prema riječima našeg sagovornika, izgradnja bi mogla biti završena u februaru ili martu 2023. godine, nakon čega ide tehnički prijem objekta i tek tada može doći do useljenja.

„Ono što je identifikaciona i verifikaciona komisija završila jeste da su lica imenovana, ona lica koja će biti useljena i kada se sve završi može početi useljenje.

Mi svoj dio završimo na vrijeme, a što se tiče ministarstva shvatam da je u postupku javnih nabavki došlo do promjene zbog cijena i vjerujem da je teško reći kada i šta će biti završeno“, kazao je Čerkezović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.