Subota, 9 Decembra

ZAROBLJENI ZRAK Mustačević: Tražimo da se novac od Termoelektrane Tuzla troši isključivo na projekte zaštite od aerozagađenja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Najvjerovatnije, da ne kažemo da smo sigurni u to, lokalna vlast će braniti svoje stavove o postojećem načinu utroška sredstava, pogotovo što faktički ne krše postojeći zakon, koji je manjkav“.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Forum građana Tuzla pokrenuo je inicijativu da se ubuduće sva sredstva koja Grad Tuzla dobije od Termoelektrane Tuzla (TE Tuzla) usmjeravajuju isključivo za projekte zaštite od aerozagađenja.  Iako to, kažu iz Foruma, gradske vlasti i sada raspoređuju u zakonskim okvirima, ipak u praksi se ne radi samo o ekološkim projektima.

PETICIJU POTPISALO SKORO 2.000 GRAĐANA

Ovih su dana pokrenuli i peticiju koju je elektronski moguće potpisati na internet stranici Foruma građana Tuzla, a ulična prikupljanja potpisa počela su od 12. aprila i trajat će do 15. maja.  

Ermin Mustačević, koordinator projekta „Zarobljeni zrak“ u okviru kojeg se provode pomenute akcije, kaže za Megafon da su do sada uličnim akcijama na dvije lokacije u centru grada prikupili 1.454 potpisa, dok je putem online peticije prikupljeno 238 glasova građana.

(Izvor: Forum građana Tuzla)

„Prije nego što na neki način uvedemo inicijativu u Gradsko vijeće, jer je to prava adresa, Vehid Šehić koji je menadžer projekta, obavit će razgovor sa gradonačelnikom. Potom će FGT preko nekog od vijećnika, koji je spreman da podrži inicijativu, uvesti ovu temu u raspravu na neku od sjednica Gradskog vijeća, kao vijećničko pitanje. To je jedini način da se o ovoj inicijativi zvanično raspravlja jer kao građanska inicijativa ne zadovoljava uslove za raspravu kao službeni zahtjev grupe građana, jer po Statutu Grada Tuzla za tako nešto je potrebno u roku od sedam dana prikupiti 10% glasova građana Tuzle upisanih u birački spisak, što bi bilo oko 10.000 potpisa sa upisanim JMB brojem. Prilično visok zahtjev, bili smo svjesni toga i nismo ni išli na tu opciju“, kaže Mustačević.

Nadalje naš sagovornik kaže da ne očekuju da će inicijativa proći bez rasprave.  

„Najvjerovatnije, da ne kažemo da smo sigurni u to, lokalna vlast će braniti svoje stavove o postojećem načinu utroška sredstava, pogotovo što faktički ne krše postojeći zakon, koji je manjkav i inicijativa za njegovu izmjenu je već pokrenuta od strane federalnih poslanika Admira Čavalića i Mirjane Marinković-Lepić“.

PRIPREME ZA GRADSKO VIJEĆE  

„Forum građana Tuzle će razgovarati sa Čavalićem, inicijalni razgovor je već obavljen, sa namjerom da se inicijativa za izmjenu zakona malo dopuni, a sama inicijativa će od strane FGT-a biti podržana putem projektnih zagovaračkih aktivnosti“, kaže za naš portal Ermin Mustačević, koordinator projekta „Zarobljeni zrak“.

Meagfon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.