Subota, 9 Decembra

Vlada TK utvrdila izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju: Preciznija prava pri zasnivanju i raskidu radnog odnosa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi Zakon o srednjem obrazovanju i odgoju donosi dodjelu jednokratnih stipendija učenicima završnih razreda srednjih škola.

Autor: Megafon.ba  

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici utvrdila prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će biti upućeni u dalju proceduru Skupštini Tuzlanskog kantona.

Izmjenama i dopunama nastoji se jasnije i preciznije urediti pojedine segmente, za koje se kroz primjenu ustanovilo da nisu dovoljno jasno regulisani, te da postoje pravne praznine u samim propisima. Izmjenama su ujednačeni uslovi za zasnivanje radnog odnosa, kao i za njegov prestanak, sa drugim djelatnostima koje su regulisane propisima Tuzlanskog kantona.

U koordinaciji sa reprezentativnim sindikatima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja dorađene su odredbe u vezi sa radno-pravnim statusom zaposlenika koji su već u radnom odnosu u školama, kako bi se omogućila bolja prohodnost između ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, te lakše ostvarivanje pojedinih prava. Također, nastoji se i jasnije definisati uloga nadležne inspekcije za obrazovanje kroz izmjenu odredbi koja regulišu ovu materiju ali i izmjenama kaznenih odredbi, koje su usklađene sa osnovnim propisima, te u kojima su značajno povećane novčane kazne, a sve s ciljem preventinog djelovanja na sve sudionike procesa koji se vode u školama.

Osim navedenog u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju stvoren je pravni osnov za dodjelu jednokratnih stipendija učenicima završnih razreda srednjih škola, a koje bi im poslužile kao pomoć prilikom nastavka daljnjeg obrazovanja ili pak potrage za poslom.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.