Subota, 9 Decembra

Vijeće za štampu i online medije u BiH: Kazna RAK-a FACE TV-u je najveća izrečena medijima posljednjih godina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, iako u njegovoj nadležnosti nisu TV kuće, ne može da ne reagira na drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla FACE TV.

RAK je, naime, izrekao kaznu FACE TV u iznosu od 15.000 KM, zbog navodnih propusta u tri emisije “Centralnog dnevnika”, pri čemu je RAK ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju TV FACE mora platiti, bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi.

Upravni odbor Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini kaznu RAK-a, koja se može ocijeniti kao osvetnički potez, smatra presedanom u novijoj historiji regulacije medijskog sadržaja.

Naime, prema dostupnim podacima, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina, iako smatramo da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani. Time se nesumnjivo stječe dojam da u BiH za neke vrijedi pravilo „gledanja kroz prste“.

Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj FACE TV, i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja, nameće se zaključak da se FACE TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću. Takvom neviđenom praksom otvara se mogućnost svima, naročito zvaničnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme.

UO Vijeća za štampu i online medije u BiH ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da se medijima sve češće izriču enormno visoke novčane kazne, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije, te najavljenu kriminalizaciju klevete kroz Krivični zakon RS, kaže se u saopćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH.

(Izvor: Saopćenje/Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.