Nedjelja, Januar 29

Vijeće za štampu i online medije: Mediji su dužni zaštititi identitet maloljetnih žrtava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinari i urednici štampanih i online medija u BiH imaju obavezu zaštititi prava djeteta u svakoj prilici, vodeći se profesionalnim i etičkim standardima koji stavljaju interes djeteta na prvo mjesto, stav je Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.

Autor: Megafon.ba                                                                    

S obzirom na povećanu pažnju javnosti u vezi slučajeva pedofilije u sarajevskim školama, te slučaj djeteta sa smetnjama u razvoju u Širokom Brijegu, Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini podsjeća urednike i novinare na Član 18 – Zaštita djece i maloljetnika, Kodeksa za štampane i online medije BiH.

Žalbena komisija podsjeća novinare, urednike ali i građane BiH, da ne smiju direktno ili indirektno identifikovati djecu mlađu od 18 godina.

Djeca su u međunarodnom pravu prepoznata kao posebno osetljiva i ranjiva kategorija, koja zaslužuje posebnu dodatnu zaštitu, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o pravima djeteta.

U slučajevima seksualnog ali i drugih oblika nasilja nad djecom, kao i diskriminacije, ne služi javnom interesu da se otkrije identitet žrtve. U interesu javnosti je da bude upoznata sa pojavama nasilja nad djecom i diskriminacijom, kako bi se skrenula pažnja javnosti i nadležne institucije potakle da preduzmu mjere u cilju efikasne zaštite maloljetnih žrtava.

U saopštenjima o slučajevima seksualnog ili drugih oblika nasilja nad djecom i diskriminaciji, neophodno je rukovoditi se principom najboljeg interesa djeteta. Ovaj princip treba dosljedno primjenjivati u svim sferama društva, u odnosu na sva fizička i pravna lica, pa čak i u odnosu na roditelje djece koja su žrtve nasilja.

Novinari i urednici štampanih i online medija u BiH imaju obavezu zaštititi prava djeteta u svakoj prilici, vodeći se profesionalnim i etičkim standardima koji stavljaju interes djeteta na prvo mjesto, stav je Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.

Svako nepotrebno identifikovanje maloljetnika, kao svjedoka ili žrtava nasilja, objavljivanje njihovih fotografija, imena, adresa stanovanja, fotografija roditelja ili mjesta stanovanja, u suprotnosti je sa profesionalnim standardima novinarstva.

Žalbena komisija podsjeća novinare i urednike štampanih i online medija na Član 18, Kodeksa za štampane i online medije u BiH – Zaštita djece i maloljetnika, koji glasi:

“U postupanju s djecom i maloljetnicima novinari i urednici su dužni da budu krajnje obazrivi, poštujući dobre običaje i Konvenciju o pravima djeteta i polazeći od najboljeg interesa djeteta.

Novinari i urednici dužni su da zaštite identitet djeteta u postupcima u kojima je inače isključena javnost.

Novinari i urednici ne smiju direktno ili indirektno identificirati djecu mlađu od 18 godina u slučajevima kada su djeca žrtve, svjedoci ili optuženi u krivičnom postupku.”

(Izvor: Saopćenje Vijeća za štampu i online medije u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.