Subota, 9 Decembra

U TK zabilježen trend smanjenja ukupnog broja krivičnih djela

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Struktura krivičnih djela pokazuje povećanje broja krivičnih djela pronevjera u službi, ugrožavanje javnog prometa, šumske krađe, dok je uočeno smanjenje krivičnih djela teška krađa, razbojništvo, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje.

Autor: Megafon.ba

Na području Tuzlanskog kantona u 2022. godini smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela za 267 krivičnih djela ili 6,8 % u odnosu na prethodnu godinu kao i broj podnesenih izvještaja Tužilaštvima za 8,1 %. Navedeno je ovo u Informaciji o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu koju je danas prihvatila Vlada TK.

Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja krivičnih djela pronevjera u službi, ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, šumske krađe i dr, dok je uočeno smanjenje broja krivičnih djela teška krađa, razbojništvo, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje i dr. Ostvaren je procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu od 47,0 %, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela zavidnih 71,4 %.

Evidentirano je i 40,5 % manje prekršaja, te je i sankcionisan i manji broj učinilaca prekršaja za 38,4 %. Posmatrano po strukturi prekršaja u 2022.godine, a u odnosu na 2021. godinu, uočljivo je smanjenje broja prekršaja odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika – manje za 906 ili 78,9 %, ostalih prekršaja po Zakonu o JRiM manje za 252 prekršaja ili 45,2 %, naročito drskog ponašanja manje za 68 prekršaja ili 10 %.

Tokom 2022. godine evidentirano je i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2021. i to za 104 saobraćajne nezgode ili 3,4 %. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima manji je za 15 kao i broj poginulih u odnosu na 2021. godinu.

Broj nezgoda sa povrijeđenim licima također je manji za 3,5 % a smanjen je i broj osoba sa teškim ili lakim tjelesnim ozljedama.

U 2022. godini ukupno je stradalo 165 pješaka što je u odnosu na 2022. godinu manje za 6 osoba ili 3,5 %. U posmatranom periodu u saobraćajnim nesrećama ukupno su stradale 202 maloljetne osobe, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 16 maloljetnika ili 7,9 % ali bez smrtnih posljedica.

(Izvor: Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.