Nedjelja, Januar 29

U Domu zdravlja Tuzla naplaćuju noćni rad i kad su na godišnjem odmoru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Uvidom u pojedinačne obračune plaća utvrdili smo da su zdravstvenim radnicima pored osnovne plaće za vrijeme godišnjeg odmora obračunavani i isplaćivani dodaci za noćni rad, navode revizori Ureda za reviziju institucija FBiH.

Autor: Nermina Šunj-Kušljugić

Zdravstveni radnici imaju pravo na dodatke na platu po osnovu noćnog rada, što bi uostalom prema propisima iz radnog zakonodavstva trebalo da bude važeće i za radnike u svim drugim djelatnostima. Međutim, u Javnoj ustanovi Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla, revizori Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, našli su da su zaposlenima dodaci za noćni rad isplaćivani čak i u vrijeme dok su koristili godišnje odmore.

PRAVILNIK MIMO ZAKONA O RADU I KOLEKTIVNOG UGOVORA

Odluku o dodacima na platu po osnovu uvjeta rada utvrđuje direktor posebnom odlukom za svaki mjesec, shodno finansijskim mogućnostima i realizaciji ugovora sa Zavodom, pišu revizori u najnovijem izvještaju o finansijskoj reviziji.

„Uvidom u pojedinačne obračune plaća utvrdili smo da su zdravstvenim radnicima pored osnovne plaće za vrijeme godišnjeg odmora obračunavani i isplaćivani dodaci za noćni rad. Kolektivnim ugovorom definisano je da za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini plaće koju bi ostvario da je radio. Pravilnikom o radu definisano je isto to, ali i da naknada plaće obuhvata osnovnu plaću za redovno radno vrijeme i pripadajuće dodatke. Također, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu definisano je da je osnovna plaća novčani iznos koji je poslodavac dužan isplatiti radniku za rad s punim radnim vremenom i normalnim uslovima rada za odgovarajući posao, u skladu sa Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Kao što je navedeno, osnovna plaća radnika čini umnožak koeficijenta složenosti u koji su razvrstani poslovi koje radnik obavlja, neto satnice i mjesečnog fonda sati, a sastoji se od osnovne plaće, dijela plaće za radni učinak i uvećane plaće u skladu sa članom 76. Zakona o radu.

Shodno tome, naknada plaće po osnovu noćnog rada nije dio osnovne plaće, nego predstavlja uvećanje osnovne plaće po tom osnovu. Stoga smo utvrdili da odredbe Pravilnika o radu nisu usaglašene s odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora te da obračun i isplata plaća za vrijeme godišnjeg odmora nisu vršeni u skladu s tim propisima“, navode revizori.

PROSJEČNA PRIMANJA 1.541 KM        

Kada su revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH radili statistike o visini primanja u tuzlanskom Domu zdravlja, koristili su kao uzorak obračun i isplatu plata i naknada za mart, septembar i decembar 2021. godine. Na osnovu tih podataka izračunali su da je najviša neto plata isplaćena prošle godine iznosila 4.089 KM, najniža 370 KM, dok je prosječna bila 1.541 KM.

Neto plata direktora utvrđena je Odlukom Upravnog odbora i iznosi 2.727 KM bez minulog rada.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.