Subota, Januar 23

U bh. entitetu RS sistemski „školuju“ negatore genocida i ratnih zločina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 2017. godine studenti Pravnog fakulteta, a od 2019. godine i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, u Republičkom centru za istraživanje rata obavljaju stručnu praksu. U Centru kažu da „ovakav način saradnje sa visokoškolskim ustanovama doprinosi jačanju kulture sjećanja i pamćenja“.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

S vremena na vrijeme javnost u Bosni i Hercegovini čuje da uopće postoji Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica. Mada duže od decenije u bh. entitetu Republika Srpska ova institucija ima široke ovlasti i osiguran budžet da rade posao koji su zapravo već završile ili tek treba da rade međunarodne i domaće pravosudne institucije.

Nekad se to zvalo indoktrinacija omladine

Republički centar za istraživanje rata (Zakon o republičkoj upravi, „Službeni glasnik RS“ br. 118/08) osnovan je 23.12.2008. godine kao republička upravna organizacija u sastavu Ministarstva pravde Vlade Republike Srpske.

Centar je reorganiziran iz Republičkog sekretarijata za odnose sa MKSJ u Hagu i istraživanje ratnih zločina.

Posljednje podsjećanje da itekako postoje i rade, iz Republičkog centra priredili su nam prošle godine. Zahvaljujući Nedžadu Avdiću, preživjelom svjedoku strijeljanja u Petkovcima kod Zvornika. Avdić je sredinom marta 2019. godine jedini reagirao tokom promocije knjige upriličene u Srebrenici, Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju, autora Dušana Pavlovića, inače poznatog po negiranju genocida u Srebrenici.

Izdavač knjige je Republički Centar za istraživanje rata.

Avdić je raegirao zbog Pavlovićevog, kako je kazao, revidiranja historije i sudski utvrđenih činjenica.

Avdić je imao 17 godina kada je s ocem pobjegao iz Vlasenice u Srebrenicu, a nakon pada zaštićene UN-ove enklave, zarobljen je kod Zvornika, gdje je preživio strijeljanje.

Njegov otac je ubijen na putu prema slobodnim teritorijama i sahranjen je u Memorijalnom centru Potočari.  

Vezani tekst: Osporavana Pavlovićeva knjiga planirana je kao temelj istraživanja Komisije o Srebrenici

Avdić je reagirao putem svog Facebook profila, javnost se time kratko bavila, svi se čudili što na promociji sjedi i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić (SNSD), predstavnici Srpske pravoslavne crkve i viđeniji Srebrenički Srbi. Mediji nekoliko dana pisali i sve je brzo zaboravljeno.

Prije ovog podsjećanja na aktivnosti Republičkog centra, u februaru 2019. godine je Vlada RS-a formirala dvije odvojene međunarodne komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici i stradanja Srba u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.  

Komisije su osnovane nakon što je Narodna skupština RS-a (NSRS) na inicijativu Milorada Dodika, tadašnjeg entitetskog predsjednika, u augustu 2018. godine poništila raniji Izvještaj Vlade RS iz 2004. godine, kojim je priznata odgovornost vojske i policije bosanskih Srba za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Osnivanje novih komisija, čime se zapravo negiraju svi raniji sudski utvrđeni nalazi, osudili su brojni domaći zvaničnici, OHR, Ambasada SAD-a u BiH, nevladine organizacije, intelektualci.  

I ta je polemika trajala nekoliko dana, zatim je utihnula i brzo zaboravljena.

Komisije i danas rade a nekoliko mjeseci uoči njihovog osnivanja, također tokom promocije Pavlovićeve knjige, ali upriličene u Banja Luci u septembru 2018. godine, direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić je ovu knjigu najavio kao „osnovu za rad međunarodne komisije za Srebrenicu“.

Vezani tekst: Počela s radom Komisija za Srebrenicu: Temelj istraživanja knjiga autora poznatog po negiranju genocida

O ključnim, sistemskim koracima Republičkog centra koji vrlo aktivno radi, redovno informiraju svog osnivača i finansijera, Vladu RS-a. Aktivnosti Centra nisu skrivene samo su smještene u buntovima izvještaja koje šira javnost ne čita. A jedan od posljednih, Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, dostavljen je Vladi RS u septembru 2019. godine (dostupan na web stranici Republičkog centra ukoliko nekog zanima terminologija koju koriste za rat u BiH, koliko je bilo koncentracionih logora za Srbe, kako istražuju materijalnu štetu nanesenu RS-u…).  

U pomenutom Izvještaju hvale se saradnjom sa Univerzitetom u Banja Luci, odnosno studentskim organizacijama s kojima imaju sklopljene ugovore o obavljanju stručne prakse. Kažu da su brojni studenti već izrazili želju da se u budućnosti bave „tematikom istraživanja odbrambeno-otadžbinskog rata“.  

U Izvještaju se navodi da je krajem maja 2017. godine Centar potpisao Sporazum o saradnji sa Studentskim savezom Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, te u aprilu 2019. godine sa Studentskom organizacijom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci.

„Ovim sporazumima je predviđena saradnja radi kontinuiranog praktičnog obrazovanja studenata, u skladu sa programskim ciljevima ovih studentskih organizacija i nadležnostima Centra. Cilj potpisivanja ovih sporazuma je da se studenti upoznaju sa aktivnostima i radom Centra na pitanjima procesuiranja ratnih zločina i traženju nestalih lica.

Odgajanje budućih istraživača

Nakon što je više grupa studenata ranijih godina obavljalo stručnu praksu u Centru, tokom januara 2019. godine 20 studenata Pravnog fakulteta je uspješno završilo stručnu praksu u Centru, a tokom maja ovu praksu je obavilo i 20 studenata Fakulteta političkih nauka.

Ova saradnja je već pokazala svoju praktičnu primjenu, imajući u vidu da je određeni broj studenata iskazao želju da se bavi tematikom istraživanja odbrambeno-otadžbinskog rata kroz seminarske, odnosno druge stručne radove. S druge strane, Centar je dobio priliku da prezentuje svoj rad budućim akademskim građanima. Takođe, ovakav način saradnje sa visokoškolskim ustanovama doprinosi jačanju kulture sjećanja i pamćenja“.

Dakle, navodi su sadržaj izvještaja zvaničnog republičkog organa u bh. entitetu Republika Srpska. I dokaz da se u ovom entitetu sistemski podržava rad negatora genocida i ratnih zločina u BiH. Uprkos tome što cijeli svijet, zahvaljujući međunarodnim presudama, zna šta se u Srebrenici i u drugim dijelovima BiH događalo, u Centru i dalje rade po svom i uz podršku entitetske vlasti “na mala vrata” svoje teorije uvode i u obrazovni sistem.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.