Subota, 9 Decembra

Tifa Tučić: Nova pravila glasanja za slabovidne osobe su etiketiranje naše populacije i usporavanje izbornog procesa  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema novom Pravilniku o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu kod pomoći drugog lica, mnoge opštinske i gradske izborne komisije očekuju probleme na dan izbora, jer će slijepi ili slabovidni birači morati da donesu dokaz invaliditeta da bi glasali, ili da umjesto potpisa u putnoj ispravi imaju XX ili nepopunjenu rubriku za potpis ukoliko je identifikacija izvršena ličnom kartom.

Autor: Samir Mujakić

Prema novom Pravilniku o provođenu izbora, kako bi ostvarili pravo glasanja na opštim izborima, prema informacijama koje su nam pojašnjene iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), osobe oštećenog vida ili osobe sa invaliditetom moraju ponijeti potvrdu, odnosno, dokaz invalidnosti ukoliko u kabinu za glasanje ne mogu ući same, već uz pratnju asistenta.

Do sada je slabovidnim osobama uvijek neko pomagao, a prema novim pravilima uz to će morati da donesu i potvrdu. 

BEZ KONSULTACIJA SA UDRUŽENJIMA

U Udruženju građana oštećenog vida Tuzla (UGOV), kazali su da ih niko nije obavijestio o promjeni Pravilnika za glasanje.

,,Zanimljivo je da se sve promjene rade bez konsultacije sa organizacijama ne samo slijepih, već i drugih organizacija što je pogrešan pristup. Nas se ne pita kako bi nama bilo lakše sudjelovati u biračkom procesu i ostvarivanju naših biračkih prava kao i osnovnih ljudskih prava koje ne možemo ostvariti na ravnopravnoj osnovi. Nismo o ovome obaviješteni niti konsultovani, mi kao jedna od najvećih i najaktivnijih organiacija u Bosni i Hercegovini, prilikom donošenja novih pravila. To smatram jednim korakom unazad i još više etiketiranja. Imamo slijepih osoba, koje iz tih ili sličnih razloga nisu uključeni ni u kakvo udruženje, pa čak ni njihovi članovi porodice ne žele se izjasniti da su slijepe osobe da ih ne bi naše društvo koje obiluje predrasudama etiketiralo. Ionako nas ne obavještavaju o mnogo čemu, samo kada su im potrebni glasovi. Ovi dokazi samo bi još više usporili proces glasanja, jer ko će se s nama baviti još u toj gužvi. To je jedna realnost. Prvo kvalifikacija na fizički nesposobni ili drugo para uši”, kazala je za Megafon izvršni direktor UGOV Tuzla Tifa Tučić

U novom Pravilniku za slijepa ili fizički nesposobna lica, definisano je da dokaz mora biti rješenje, uvjerenje ili potvrda nadležne ustanove, instituta ili komisije o utvrđenom invaliditetu ili tjelesnom oštećenju, ili nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja. Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Asja Kravić za Megafon je kazala da ne bi trebalo biti problema tokom izbornog procesa.

Iz Gradske izborne komisije Tuzla kažu da neće vraćati glasače sa glasačkog mjesta ukoliko ne donesu traženi dokaz invalidnosti (Foto: N.K./Megafon)

,,Očekujemo da neće biti problema. Ako je osoba invalid, ako je slijepa, to je vidljivo i ne bi se trebalo smatrati spornim ukoliko ta osoba ne donese na glasanje potvrdu. Ljude ne bi trebalo vraćati da donesu dodatnu dokumentaciju, samo bi usložnjavalo proces glasanja. Mi ćemo se truditi da na svim lokacijama gdje se glasa, to su škole i neke javne ustanove, ukoliko su glasačka mjesta na spratu, obezbijediti jedan paravan u prizemlju kako bismo olakšali glasanje ovim osobama. Ako je nešto vidljivo da je osoba invalid ili slijepa traženje dodatne dokumentacije od ovih osoba je sasvim bespotrebno. Mislim da to neće niko zloupotrebljavati“, kazala je naša sagovornica.

Prema riječima izvršne direktorice UGOV Tuzla Tife Tučić u Crnoj Gori problem glasanja za osobe oštećenog vida riješili su na jednostavan način.

,,Ovo je dodatno maltretiranje da čovjek mora donositi dodatnu dokumentaciju, odnosno rješenje o invalidnosti. Moglo se i pribjeći mehanizmu da se unaprijed prijave kao invalidne osobe i da im to bude olakšavajuća okolnost. Postavlja se pitanje šta ako birački odbor ne odobri zahtjev slijepe osobe, jer dešavalo nam se u prošlosti da osoba prilikom glasanja nije mogla dobiti podršku osobe koju ona želi zato što je član njene uže porodice, već od osobe koju do tada nikada nije srela. To je slijepim osobama problem.

KAKO TO RADE U DRUGIM ZEMLJAMA

Jedna od opcija koja bi pomogla slijepim osobama jeste elektronsko glasanje. To ne bi bio problem za informatički pismene osobe, a šta s osobama koje to nisu. Zašto ne bismo koristili iskustvo iz drugih zemalja.

Prilikom jedne studijske posjete Crnoj Gori imala sam priliku vidjeti šablon za glasanje. Na kartonu je bilo šest stranaka i sa strane su bile rupice kod imena svake stranke. Po tri sa svake strane. Kod nas bi bio već problem jer imamo više glasačkih listića, puno kandidata i jako se teško snaći u svemu tome”, kazala je Tučić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.