Subota, 9 Decembra

Tax free model u Tuzlanskom kantonu daje prve rezultate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tax free model pokazuje u Tuzlanskom kantonu prve rezultate. Iako u prvoj godini korištenja ovog modela zainteresovanost nije na očekivanom nivou, u Vladi Tuzlanskog kantona su zadovoljni jer je prepoznata ideja ovog inovativnog modela pomoći osobama koje prvi put pokreću biznis. Riječ je o refundiranju parafiskalnih troškova koje poslovni subjekti imaju prilikom osnivanja preduzeća. Osim u Tuzlanskom, do sada je tax free model uveden i u Sarajevskom kantonu.

Piše: Enisa Alibalić

Tax free model je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila u septembru prošle, a počeo se primjenjivati s početkom ove godine. Ideja je bila da se poduzetnicima i obrtnicima omoguće uštede prilikom osnivanja preduzeća ili obrta, a istovremeno bi takav model pomoći poduzetnicima trebalo da dovede do budžetskih prihoda.

DUGOROČNI EFEKTI

Kako je tada pojasnila zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona, Mirela Trepanić-Grbešić, koja je i inicirala ideju, ovakav model ranije urađenom analizom pokazuje da bi se na svakih 1.000 registrovanih preduzeća i obrta u Tuzlanskom kantonu uplate u budžete smanjile za 670.000 KM.

Vezani tekstovi:

Trepanić- Grbešić: Vlada TK podržala olakšice novoosnovanim biznisima

Počinje refundacija sudskih i administrativnih taksi za novoosnovane biznise u TK, u iznosu višem od 500 KM

Na drugoj strani, zapošljavanje u novoosnovanim preduzećima bi rezultiralo dodatnim prihodima na osnovu plaćanja doprinosa za zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje. Dodatni efekt je povećanje potrošnje kroz nova zapošljavanja i povećanje naplate PDV-a.

Mirela Trepanić – Grbešić (Foto: E.A./Megafon)

„U budžetu Tuzlanskog kantona mi imamo planiranu poziciju i to je postala naša svakodnevnica da dobijamo takve vrste zahtjeva da se naši građani koji su već završili takav postupak i imaju dokaze da su izvršili obaveze određenih sudskih i administrativnih troškova, obrate sa zahtjevom, mi uradimo rješenje nakon što provjerimo je li sve u redu i refundiramo sredstva na njihov račun. Za sada se ovaj proces odvija bez ikakvih problema“, kaže za Megafon ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona, Suad Mustajbašić.

Tax free model je, smatraju privrednici, pozitivna mjera kako za onoga ko pokreće posao, tako i za njegove buduće uposlenike, ali i razvoj Tuzlanskog kantona.

„Poslovni subjekti u startu imaju pojeftinjenje registracije firme od 470 do 500 maraka kada govorimo o dioničarskim društvima i u obrtu od 80 do 150 maraka. Mislim da je to mjera koja treba da podstakne i ostale nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i druge kantone da primjene ovaj model“, smatra Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Nedret Kikanović (Foto: E.A./Megafon)

Prvobitni plan je bio da se za ove svrhe u budžetu Tuzlanskog kantona izdvoji 500 hiljada konvertibilnih maraka. Rebalansom budžeta za 2022. godinu, za ovu poziciju je izdvojeno 290 hiljada KM. Pokazalo se da je to više od realnih potreba. Za refundiranje sudskih i administrativnih troškova u postupku upisa u nadležni registar u ovoj godini za 64 korisnika isplaćeno je oko 19.000 KM.

Ekonomski analitičar, Admir Čavalić smatra da je ovo odličan model poticaja onima koji pokreću biznis u Tuzlanskom kantonu, ali da paralelno s tim treba raditi i na poboljšanju poslovne klime kako bi se više ljudi odlučilo za pokretanje vlastitog biznisa.

Admir Čavalić (Foto: E.A./Megafon)

„Biznis se pokreće zato što postoji neka poduzetnička ideja, zato što postoji potreba na tržištu, ekonomski i finansijski razlozi za pokretanje biznisa, a dobro je da postoji tax free model da to sve olakša. Simbolički je važno da se Vlada Tuzlanskog kantona postavila kao prijatelj biznisa. Mjera je dobra i treba je zadržati, a potencijalno u budućnosti treba ići ka ukidanju parafiskalnih nameta koji prave taj trošak da se ne mora iz budžeta to finansirati, ali svejedno se treba svake godine komunicirati sa javnošću da postoji ovakva olakšica.“, naglašava Čavalić.

INFORMIRANJE PODUZETNIKA

Ovo je prva godina kako tax free model funkcioniše na području Tuzlanskog kantona. U ministarstvu finansija smatraju da se još treba raditi na njegovoj promociji, jer je evidentno da svi koji su mogli, nisu i iskoristili ovo pravo. Iako su na stranici ministarstva detaljno objavljena uputstva za refundiranje novca za sudske i administrativne troškove prilikom pokretanja biznisa, vjerovatno je da svi koji bi mogli biti zainteresovani i ne znaju za postojanje tax free modela. Planirano je da se svim gradovima i općinama na području Tuzlanskog kantona pošalje informacija o potrebi da subjekti koji rade na registraciji privrednog društva obavijeste građane koji podnose zahtjev za registraciju privrednog društva imaju pravo da od Vlade Tuzlanskog kantona dobiju refundaciju tih sredstava.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.