Petak, Decembar 9

Sve više porodica sa djecom javlja se za pomoć Merhametovim javnim kuhinjama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Prvo povećanje zahtjeva za pomoć smo zabilježili u toku pandemije, starih i iznemoglih, ali u posljednje vrijeme imamo povećanje zahtjeva iz kompletnih porodica i to porodica sa malom djecom”, kaže za Megafon Zijad Dardagan, koordinator za humanitarne poslove u Merhametu Tuzla.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

U decembru će pet godina od kada je u Lukavcu otvorena javna kuhinja za djecu. Nakon vremenske distance, nažalost, korisnika je sve više i postojanje takvog mjesta je postala „nova normalnost“ u našem društvu.

Vezani tekstovi:

NEVIDLJIVI: Sve više ljudi u BiH kuca na vrata javnih kuhinja

OD LUKAVCA DO RAZUMA: Gladna su djeca vojska najjača

Javna kuhinja koju vodi Udruženje altruista „Ruke prijateljstva“ iz Lukavca pokrenuta je isključivo da pomaže djeci, međutim, malo se zna o tome koliko još djece koristi usluge javnih kuhinja širom Bosne i Hercegovine. Nisu evidentirani kao korisnici zato što obrok za njih preuzimaju roditelji.

STOTINU VIŠE NOVOGODIŠNJIH PAKETIĆA ZA SOCIJALNO UGROŽENU DJECU

U Javnoj kuhinji Imaret, Regionalnog odbora Merhameta Tuzla, ne vode izdvojenu evidenciju o djeci korisnicima, kaže za Megafon Zijad Dardagan, koordinator za humanitarne poslove, ali su nakon perioda pandemije i naglog porasta starijih i bolesnih korisnika, nedavno ponovo imali nagli rast poziva za pomoć, upravo iz porodica koje imaju djecu.

Uposlenici Imaretove narodne kuhinje svaki dan pripremaju obroke za korisnike (Foto: N.Š.K./Megafon)

Regionalni odbor Merhameta opslužuje socijalno ugrožene i povratničku populaciju u Tuzlanskom kantonu te u dijelu Istočne Bosne, od Zvornika do Vlasenice.

„Prvo povećanje zahtjeva za pomoć smo zabilježili u toku pandemije, starih i iznemoglih, ali u posljednje vrijeme imamo povećanje zahtjeva iz kompletnih porodica i to porodica sa malom djecom. Imaretove kuhinje trenutno pripremaju 2.674 obroka, za općine Tuzla, Kalesija, Lukavac i Gračanica. Samo u Gradu Tuzla imamo 12 punktova za podjelu hrane i imamo dostavu na kućni prag u gradu i u ruralnim područjima“,  kazao je Dardagan.

(Foto: N.Š.K./Megafon)

„Prošle godine smo otvorili novi punkt u Kiseljaku, gdje je 90 posto romska populacija. Znamo da tu ima mnogo djece. Broj korisnika novogodišnjih paketića koje svake godine dijelimo djeci iz socijalno ugroženih porodica je uglavnom bio oko 214, 220, međutim, ove godine će sigurno biti više od 300 djece uzrasta od novorođenčadi do 12 godina“, kaže naš sagovornik.

Jusuf Musić, volonterski dostavlja hranu korisnicima Imareta (Foto: N.Š.K./Megafon)

Jusuf Musić je predsjednik tuzlanske Mjesne zajedice Dragunja i kao član asocijacije “Aktivno starenje” Dragunja, volonter je u Merhametovoj kuhinji Imaret te svakodnevno dostavlja hanu u naseljima Plane, Mihatovići, Mramor, Dobrnja, Dragunja, Donja i Gornja Obodnica i Breške. Svaki dan Musić obiđe 52 kuće i podijeli 125 obroka.

OBROCI ZA DJECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA

„Od tih porodica koje svakodnevno obilazim, tri imaju malu djecu. Nemaju nikakva primanja. U jednoj porodici imaju troje male djece,  najstarijem je pet godina. Mislim da im je otac osoba s invaliditetom i teško mu je naći posao. Situacija je prema onome što vidim na terenu svakodnevno sve lošija. Svaki dan imam nove prijave za javnu kuhinju. Uključujemo korisnike koliko možemo sustići na terenu, jer razvozimo hranu vozilima. Uključujemo najkritičnije slučajeve“, kazao je Musić za Megafon.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.