Ponedjeljak, Maj 16

Šehić: Izbori moraju biti održani, Vijeće ministara ima odgovornost da osigura sredstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Nije došlo do tehničkih unapređenja izbornog procesa, uvođenja novih tehnologija kako bi se vratio integritet i kredibilitet izbornog procesa. Građanima odgovara da se uvedu te tehnologije, ali ne odgovara trenutnim akterima i onim koji ih podržavaju“, kazao je Šehić.

Autor: Mediha Tabaković

Za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra ove godine, prema riječima Vehida Šehića, stručnjaka za izborni proces i bivšeg člana Centralne izborne komisije BiH, moraju biti obezbijeđena sredstva i to je, prije svega, odgovornost Vijeća ministara BiH.

Centralna izborna komisija je donijela odluku o održavanju izbora, kaže Šehić za Megafon, izbori se moraju održati jer bi u suprotnom građanima bilo onemogućeno da izraze svoju slobodnu biračku volju, “što bi neko želio, ali to još uvijek nije slučaj”.

OPASNE TENDENCIJE

„Politička kriza, ekonomska kriza, socijalna kriza, moralna kriza, to nije samo trenutno, mi to živimo zadnjih 26 godina zahvaljujući politikama vodećih stranaka i to je izuzetno veliki problem Bosne i Hercegovine. A razlog tome je politička neodgovornost izabranih zvaničnika u državnim institucijama. Situacija gdje imate zarobljene države institucije od strane određenih političkih struktura, koje nas udaljavaju od države i vladavine prava, to podrazumijeva poštivanje zakona, ustava a što podrazumijeva funkcionisanje svih institucija koje treba da garantuju vladavinu prava. Zato imamo situaciju da se mogu ponašati kako god žele, na jedan neprimjeren način koristeći autkratski jezik koji pokušavaju na još više načina da podijele ionako podijeljeno društvo i to je trenutna situacija, što je jako opasno“, navodi Šehić.

Kako naš sagovornik ističe, građani se polako i privikavaju na ovakvu situaciju, zanemarujući da upravo ovakva politička situacija njima ide najviše na štetu, a u korist političkih oligarhija.

Šehić navodi da bi se neodržavanjem izbora kršio Ustav BiH koji svakom punoljetnom građanu omogućava aktivno i pasivno biračko pravo. Postoji i pritisak predstavnika međunarodne zajednice, u prvom redu Vašingtona, a onda Berlina pa Londona i Brisela, svi zahtijevaju održavanje izbora.

„Za mene nema neizvjesnosti ako se zakon poštuje, jer zakon je odredio dan kada se održavaju izbori i to je prva nedjelja u oktorbu mjesecu ove godine. To je 2. oktobar, to je zakonska obaveza. Nije došlo do tehničkih unapređenja izbornog procesa, uvođenja novih tehnologija kako bi se vratio integritet i kredibilitet izbornog procesa. Građanima odgovara da se uvedu te tehnologije, ali ne odgovara trenutnim akterima i onih koji ih podržavaju“, kazao je Šehić.

Na pitanje šta se očekuje od vlasti u Bosni i Hercegovini, Šehić odgovara da sam ne očekuje ništa, jer su političke grupe počele da rade samo u svoju ličnu korist.

VLADAVINA INTERESNIH GRUPA

„Ja nikada nisam očekivao od vlasti u Bosni i Hercegovini ništa, jer kod nas su političke stranke postale interesne grupe, koje većina njih, ne sve, ali ove vladajuće interesne grupe koje su u politici radi materijalne dobiti, ličnih interesa, užeg interesa nekih svojih krugova, zanemaruju interese građana. Ovdje se politika vodi zbog lične dobiti i koristi, a ne u javnom i opštem dobru za sve građane Bosne i Hercegovine, tako da ja od ovih ne očekujem ništa ukoliko bi ostali na vlasti“, dodaje Šehić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.