Subota, 9 Decembra

Rudić: Novinari i mediji moraju biti organizovani i educirani za zaštitu vlastitih autorskih prava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Stanje u oblasti zaštite autorskih prava u Bosni i Hercegovini je prilično haotično, jer zakon nije precizan u pogledu autorskih prava medija i novinara, kao i drugih autora u medijskim kućama, izjavila je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Pojasnila je da je to posebno izraženo u online sferi, gdje se svakodnevno kradu autorski tekstovi i objavljuju bez dozvole autora.

– Isto tako, nemamo razvijenu sudsku praksu niti efikasno postupanje pravosuđa u ovoj oblasti. Na kraju, novinari i mediji nisu dobro organizovani ni educirani za zastupanje i zaštitu vlastitih autorskih prava – upozorava Rudić.

Istakla je da je cilj BH novinara da se navedu autorska djela novinara i medija kao djela koja treba zakonom štititi.

Dodaje da nije upoznata sa aktivnostima državnih institucija u implementaciji Direktive EU 2019/790 Evropskog parlamenta i Vijeća od 17. aprila 2019. o autorskom pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

– Možda je do mene, a ne do tih institucija, jer se mi u BH novinarima još uvijek bavimo pitanjima na koji način primjeniti (stari) Zakon o zaštiti autorskih i srodnih prava kada su u pitanju autorstva novinara i medija. Jer, u samom tekstu Zakona se ne pominju novinari među autorima čija se djela štite, već se u slučaju autorskih prava novinara i njihovoj zaštiti pozivamo na generalne odredbe – kazala je Rudić.

Dodala je da su se BH novinari bavili različitim aktivnostima zaštite autorskih prava, uz podršku USAID -a i njegovih programa podrške nezavisnim medijima u BiH – ranije je to bio IMEP projekt sada MEA.

BH novinari uradili su priručnik o tome kako se štite autorska prava novinara i medija, održali seriju radionica za novinare i druge medijske uposlenike, te pružaju besplatnu pravnu pomoć za zaštitu autorskih prava.

Rudić navodi da u okviru Linije za pomoć novinarima (FMHL) radi tim pravnika koji besplatno zastupa novinare i medije pred sudom, u slučajevima kada su prekršena njihova autorska prava.

– Ovih dana intenzivnije sarađujemo sa Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, jer želimo zaštititi žigove i ideje čiji su autori BH novinari. Na sve strane nam se kradu BHN autorska djela, ne želimo to više tolerirati – poručila je Rudić.

Najavila je da će u okviru saradnje sa Institutom i Parlamentom BiH nastaviti aktivnosti na zagovaranju izmjena Zakona i uključivanje novinara u sam tekst zakona kao autora čija se djela moraju zakonom štititi, na jednak način kako su Zakonom zaštićena djela muzičara, tekstopisaca, književnika…

Treći korak će biti (samo)organizovanje novinara i formiranje tijela koje će se baviti zaštitom i zastupanjem njihovih autorskih prava, zaključila je Rudić.

(Izvor: Federalna.ba/Fena)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.