Utorak, 28 Novembra

Rudari Kreke obustavili proizvodnju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle od jutros izražavaju radnički neposluh prekidom proizvodnje u svim organizacionim jedinicama.

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić u izjavi za Fenu je naglasio kako će proizvodnja biti nastavljena kada se isplati plata za oktobar, topli obrok i druge nadoknade koje rudarima pripadaju po važećem Kolektivnom ugovoru.

– Imali smo sastanak s generalnim direktorom dan ranije i predočili mu zahtjeve. Jutros nije bilo nikakve reakcije, nikakvog odgovora, te su se rudari samoinicijativno organizovali i iskazali radnički neposluh. Čim bude uplaćena oktobarska plata, rudari će nastaviti s proizvodnjom – kaže Tokić.

Prema njegovom mišljenju, trenutna situacija ima veze sa pregovorima i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora.

– Novi kolektivni ugovori trebaju biti potpisani do kraja novembra 2022. godine. Uvijek kada smo u pregovorima dolazi do ovakvih situacija i ne mogu se oteti utisku da je to namjerno – kaže on.

Hoće li radnički neposluh prerasti u generalni štrajk zasad nije poznato, ali ako ovakva situacija potraje špekuliše se kako će rudari u generalni štrajk stupiti 26. novembra.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.