Nedjelja, Januar 29

Reagiranje Vijeća za štampu i online medije u BiH zbog prijetnji uredniku Dnevnog avaza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije poziva sve nadležne da shvate ozbiljno prijeteće poruke koje novinari svakodnevno dobivaju te da zaštite ljude koji profesionalno izvještavaju o anomalijama u društvu te temama koje su od interesa javnosti.

Novinari u BiH su izloženi svakodnevnim pritiscima i brojnim izazovima zbog svog rada.

Pokazuju to i posljednje prijetnje uredniku “Dnevnog avaza”, Miralemu Aščiću zbog pisanja o osumnjičenicima za ubistvo policajaca.

Svjedoci smo da su naše kolege nebrojeno puta prepušteni sami sebi bez adekvatne zaštite. Nerijetko, prijave ostanu samo mrtvo slovo na papiru.

Ovo je i prilika da se podsjeti na inicijativu da se novinari proglase službenim licima odnosno da napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

(Izvor: Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.