Petak, Decembar 9

Razvijanje medijske pismenosti je važno u borbi protiv dezinformacija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Promovisanje vještina i znanja iz oblasti medijske pismenosti u cijelom društvu važan je faktor u borbi protiv dezinformacija, istaknuto je na dvodnevnoj konferenciji o medijskoj i informacijskoj pismenosti koja je počela danas u Sarajevu.

Šefica ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova izjavila je da su studije pokazale da je internet veliki izvor informacija za odrasle u BiH, dok je radio sveden na 30 posto, a štampa na 13 posto.

Navela je da se situacija u posljednjih 20-ak godina radikalno promijenila po pitanju glavnih izvora informacija, ali da je još važnije što se stiče dojam da građani potcjenjuju svoju sposobnost da kritički analiziraju informacije.

Pomoćnica direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić rekla je da je medijska pismenost važna jer je potrebno izgraditi mehanizme za suprotstavljanje deziformacijama.

Naglasila je da RAK nema eksplicitnu nadležnost da reguliše medijsku pismenost, ali su se pozicionirali kao institucija koja oko sebe okuplja sve koji se bave tim pitanjem.

Konsultantica Vijeća Evrope Bojana Kostić poručila je da je glavni aspekt medijske pismenosti sposobnost da kritički propitujemo medijske sadržaje i da učestvujemo u društvu kao aktivni građani.

U okviru konferencije bit će realizovana i radionica “Primjena, unaprjeđenje i promovisanje evropskih i međunarodnih standarda medijske i informacijske pismenosti u BiH”.

Konferenciju je organizovala Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa Vijećem Evrope.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.