Subota, 9 Decembra

Prof.dr. Šekib Umihanić: Šta je akademska zajednica u RS poduzela zbog slučaja dr. Mraovića iz Brčkog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Profesor dr. Šekib Umihanić obratio se javno profesoru dr. Siniši Maksimoviću, predsjedniku Suda časti Komore doktora medicine Republike Srpske i cijeloj akademskoj zajednici RS-a, s pitanjem šta su poduzeli u konkretnom slučaju neetičkog ponašanja njihovog kolege dr. Nebojše Mraovića. Podsjetimo, u Mraovićevom su dvorištu, u naselju Srpska Varoš u Brčko distriktu BiH, nedavno ekshumirani posmrtni ostaci osobe za koju postoje indicije da je riječ o muškarcu bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, nestalog u julu 1995. godine.

Pismo profesora Umihanića prenosimo u cjelosti:

Poštovane  kolege,

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopštio je 20. septembra 2023. godine, da se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe.

Profesor dr. Šekib Umihanić (Foto: Fb stranica Š.U.)

Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine.

Kosti žrtava genocida, koji su počinile tzv. Vojska RS i dijelovi MUP-a RS, još uvijek su svuda rasute. U proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne.

Nažalost, još uvijek nisu pronađene ni sve masovne grobnice, koje su pravili Vojska RS i MUP RS.

Ne postoje riječi kojima bismo objasnili čin našeg kolege ortopeda dr. Mraovića, koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijela, donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta.

Dr. Mraović je nakon „istraživanja“, svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći.

Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida.

Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini.

Poštovane kolege, u svoje ime i ime kolega, pozivam akademsku zajednicu Republike Srpske da se odredi spram ovoga slučaja.

Pozivam Predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike Srpske, kolegu prof. dr. Sinišu Maksimovića, da informiše javnost, šta je Komora poduzela u konkretnom slučaju neetičkog ponašanja kolege dr. Mraovića.

Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse.

Pozivam i ostale kolege iz RS koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno.

Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga,

S poštovanjem

Prof. dr. Šekib Umihanić

(Izvor: Fb stranica Dr. Šekib Umihanić)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.