Ponedjeljak, Maj 16

Prof. dr. Kešetović: Trenutna ekonomska situacija odgovara bogatima i onima koji ništa ne rade a primaju platu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Jedino rješenje je promjena sistema prikupljanja, raspodjele i potrošnje javnih prihoda. To je moguće pod uslovom da se smanji poreska presija i da se poreski teret ravnomjerno rasporedi. To podrazumjeva promjene u strukturi javnih rahoda kroz reviziju učinaka”, navodi Kešetović.

Autor: Mediha Tabaković

Trenutna situacija sa cijenama hrane i usluga, visoka inflacija, PDV koji građani plaćaju, stanovništvo dovodi na samu ivicu siromaštva, a država po tom pitanju ne radi ništa. Standard stanovništva je u padu, a najviše to osjete penzioneri i socijalni slučajevi.

Ekonomski analitičar, prof. dr. Izudin Kešetović za naš portal komentarisao je trenutnu situaciju u kojoj se jasno vidi ko je najugroženiji u Bosni i Hercegovini.

NISU DOVOLJNO „PRITISNUTI“ OD GRAĐANA

“Rast cijena slabi kupovnu snagu nosioca dohotka. To su prije svega oni koji ostvaruju dohodak po osnovu nesamostalne djelatnosti (zaposleni u privatnom i javnom sektoru) kao i penzioneri. Takvih je oko 950.000.  To pokazuje da dolazi do pada standarda stanovništva i rasta siromaštva”, ističe Kešetović.

Kešetović navodi da je povećanje kupovne snage stanovništa moguće samo kroz socijalne programe. Posebno se to odnosi na one koji su u zoni siromaštva. Veliki broj je onih koji ne ostvaruju dohodak ili povremeno obavljaju poslove u neformalnom sektoru (rad na crno) ili pak povremene poslove po osnovu ugovora o djelu.

“Povrat novca ne postoji jer se sistem zasniva na punjenju i pražnjenju budžeta, fondova i finansijskih planova javno- pravnih tijela (administrativnih – teritorijalnih jedinica: opština  gradova, kantona, entiteta i Distrikta Brčko) javnih preduzeća, javnih ustanova.

Jedino rješenje je promjena sistema prikupljanja, raspodjele i potrošnje javnih prihoda. To je moguće pod uslovom da se smanji poreska presija i da se poreski teret ravnomjerno rasporedi. To podrazumjeva promjene u strukturi javnih rahoda kroz reviziju učinaka”, navodi Kešetović.

Naš sagovornik skeptičan je kada govorimo o namjeri nosilaca vlasti da provedu promjene, ili nisu još uvijek dovoljno “pritisnuti” od građana koji svoju izbornu volju ne prenose na one koji žele reforme.

Također, profesor Kešetović ističe da 14 preporuka Evropske komisije za ekonomski razvoj ostaju “mrtvo slovo na papiru”, te da se reforme ne sprovode jer postojeća redistribucija dohotka odgovara bogatim i onim koji su u poziciji da ništa ne rade, a primaju platu tzv. “uhljebi”.  

OVDJE MOGU ŽIVJETI SAMO BOGATI

“Građani su izabrali siromaštvo i vlast koja je enormno bogata i koja podržava nepotizam i kriminal. Oni koji nisu zadovoljni “glasaju nogama” tj. trajno napuštaju državu jer ovdje može živjeti samo bogati i povlašteni sloj. Srednji sloj se gubi jer postaje siromašan. Bogatstvo “odabranih” se mjeri destinama, stotinama miliona KM i preko 100 milijardera. Naravno, u KM ili eurima što je najmanje bitno. Sve ostalo je ispod 1.000 KM i nešto malo oko dohotka “korpe namirnica za četvoročlanu porodicu koja je već statistički oko 2.400 KM. Penzije su u obimu od oko 70% u rasponu do 250 eura i niže”, kazao je za megafon prof.dr. Izudin Kešetović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.